tiistai 12. marraskuuta 2013

Paahdettu juures-linssisalaatti

Mikä juures on sinun suosikkisi? Alkon tuorein Etiketti-lehti tarjosi ohjeen otsikolla Syksyn upein salaatti, joka sisältää reilusti kotimaisia juureksia. Tämän salaatin myötä ihastuin palsternakkaan, joka on aiemmin ollut 'vain yksi keittojuureksista'.

lentilsalad

Muuntelin Etiketin ohjetta mm. jättämällä pekonin ja liemikuution pois ja lisäämällä siihen salottisipulia. Vähensin myös oliiviöljyn määrää.

PAAHDETTU JUURES-LINSSISALAATTI 4-5 annosta

3 porkkanaa
2 palsternakkaa
2 isoa punajuurta
1 salottisipuli
2 rkl oliiviöljyä
nokare voita
1 tl merisuolahiutaleita
2 dl belugalinssejä (tai muita linssejä)
1 litra vettä
1 rkl juoksevaa hunajaa
2 rkl silputtua tuoretta salviaa
1 pussi Lempi-salaattia, kts. TÄSTÄ
50-100 g appenzellerjuustoa
kourallinen pähkinöitä rouhittuna

kastike:

1 rkl valkoviinietikkaa
1 tl fariinisokeria
1/2 tl merisuolakiteitä
pippuria myllystä
2 rkl oliiviöljyä

Kuumenna uuni 200 asteeseen. Suikaloi juurekset ja salottisipuli, valuta oliiviöljy niiden päälle. Levitä juurekset tasaisesti uunipellille ja ripottele suolahiutaleet niiden päälle.

Huuhtele belugalinssit siivilässä.

juuressalaatti

Kuumenna kattilassa pieni tilkka oliiviöljyä ja nokare voita. Pilko pieni pala salottisipulia ja ruskista silppu voi-öljyseoksessa. Varo käräyttämästä liikaa. Lisää kattilaan (kiehuva) vesi ja linssit. Keitä 20 minuuttia. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty liemikuutiota, mutta koska en halua käyttää turhia lisäaineita, toin linsseihin makua voista ja salottisipulista.

juuressalaatti

Paahda juureksia noin 20 minuuttia tai kunnes ne ovat pehmeitä ja saaneet hieman väriä. Silppua tuore salvia ja lisää se juuressuikaleille. Lämmitä hunajaa hieman mikrossa, jotta saat sen valutettua juuresten päälle. Sekoita kastikeainekset toisiinsa, viimeisenä öljy haarukalla sekoittaen.

juuressalaatti

Huuhtele ja kuivaa salaatinlehdet ja laita ne isoon kulhoon.

juuressalaatti

Sekoita paahdetut juurekset ja keitetyt linssit toisiinsa. Kaada sekoitus salaattipedille ja mausta salaatinkastikkeella. Ripottele rouhitut pähkinät ja vuole appenzelleristä reiluja lastuja salaatin päälle. Tarjoile salaatti joko sellaisenaan tai esim. jonkin liharuoan lisäkkeenä.

juuressalaatti


2 kommenttia:

  1. En ole koskaan tehnyt salaattia näin pieteetillä...ja sen vissiin huomaa ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On salaatteja ja salaatteja... Melko nopeastihan ja fiilispohjalta ne salaatit yleensä sävelletään. Joskus on kiva kuitenkin panostaa :) Terveisiä muuten täältä Suomen Turusta!

      Poista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen