maanantai 30. toukokuuta 2016

Rapean bataatin metsästys - toukokuun klassikkoresepti

Mission impossible? Saada bataattiin rapea pinta nimittäin. Ei enää! Löysin googlaamalla useita bataattiranskalaisten ohjeita, joita hieman yhdistelemällä tein elämäni ensimmäiset rapeat bataattiranskikset. Yes!

Dippaa bataattiranskiksia soijakastikkeeseen

Samalla innolla jatkoin kokeilua ja valmistin rapeita bataattisiivuja. Niistä tuli erittäin maukkaita, rapeita ja hieno yhdistelmä suolaista ja makeaa. Klassikkoreseptiainesta totesin - siispä toukokuukin sai oman klassikkonsa.

Rapeat bataattisiivut - ei niin kauniita, mutta herkullisia

RAPEAT BATAATTISIIVUT

1 reilun kokoinen bataatti, n. 600 g
2 rkl oliiviöljyä
2 rkl maissitärkkelystä
mausteita maun mukaan, käytin chilijauhetta ja rosmariinia
suolaa

Kuori ja viipaloi bataatti. Leikkaa suurimmat viipaleet puoliksi. Laita bataatit kylmään veteen hetkeksi. Jotkut suosittelevat jopa tunnin liottamista. Kuivaa viipaleet hyvin tai puolihuolimattomasti. Tähänkin löytyy useaa koulukuntaa. Ärsyttävä ohje - tiedän :)

Laita bataatit suurehkoon pakastepussiin. Kaada pussiin oliiviöljy ja maissitärkkelys, siis Maizena sekä mausteet suolaa lukuunottamatta. Ravistele ja hölskyttele pussia siten, että kaikki ainekset kietoutuvat tasaisesti bataattisiivujen ympärille. Lado siivut uunipellille leivinpaperin päälle. Ripottele viipaleille suolaa. Paista sitten (mieluiten kiertoilmalla) bataatteja 30-40 minuuttia 180-asteisessa uunissa. Käännä viipaleet ainakin kerran suunnilleen paistamisen puolessa välissä. Kypsät viipaleet ovat kauniin ruskeita reunoiltaan ja todellakin mukavan rapeita suutuntumaltaan.

Minkä kanssa näitä tarjoaisit? Meillä valmistui samaan aikaan kaali-kesäkurpitsawokkia ja lohta uunissa.

Kaali, varsinkin näin keväällä kauppoihin ilmestyvä kesäkaali, sopii erinomaisesti wokkeihin. Se on todella yksinkertaista valmistaa ja sopii monen ruoan lisukkeeksi tai pohjaksi.

Kaali-kesäkurpitswokin valmistat bataattien paistuessa

KAALI-KESÄKURPITSAWOK viidelle

n. 400 g kesäkaalia
1 kesäkurpitsa, n. 300 g
muutama kevätsipuli varsineen
oliiviöljyä
soijaa

Pese kasvikset. Pilko sipulit. Puolita kesäkurpitsa ja leikkaa puolikkaat siivuiksi. Pilko kaali melko reiluiksi suikaleiksi. Kuumenna wokkipannulla (tai paistinpannulla) oliivi- tai jotakin neutraalinmakuista öljyä, kunnes se melkein savuaa. Lisää pannulle ensin kesäkurpitsaviipaleet sekä hetken kuluttua sipulit ja viimeiseksi kaali. Anna paistua. Kasviksiin saa tulla ihan reilusti paistopintaa. Mausta wokki soijakastikkeella. Valmista tuli, nopeasti ja helposti.

Sekä bataatit että wokki on valmistettu luontaisesti gluteenittomista aineksista.

Tämä toukokuu on tarjonnut uskomattoman upeaa kukkaloistoa ainakin täällä eteläisessä Suomessa. Koska tämänkertaiset ruokakuvat eivät ole sieltä hehkeimmästä päästä, hyvittelen lukijoija hieman näillä upeilla omenankukkakuvilla. Jos kukkien määrä enteilee omenasadon suuruutta, on meille odotettavissa loistava sato. Viime vuonna puut lepäsivät, sillä omenia ei tullut lainkaan. Pidetään peukkuja, että sato onnistuu tällä kertaa.




2 kommenttia:

  1. Rapea bataatti, oikeastiko?! Kyllä se on tähän saakka ollut mission impossible. Tätä on pakko kokeilla :D

    VastaaPoista
  2. Tein, söimme ja tykkäsimme, kiitos ohjeesta :) Laitoin vielä lopuksi grillivastuksen alle ja hyvä niinkin.

    VastaaPoista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen