
Blogistania on pullollaan rullaohjeita. Helsingissä ainakin Rulla-ravintola tarjoilee näitä keveitä ja herkullisia rullia, kesärullia tai alkuperäisellä kielellä gỏi cuốn. Olen pari kertaa käynyt ravintolan oven takana, mutta väärään aikaan eli sulkemisajan jälkeen. Ravintolan tarjonta on siis vielä kokematta. Näin ollen ei ollut mitään paineita onnistumisen suhteen kotikeittiössä.
Lopullisen sysäyksen rullainnolle antoi Beach House kitchenin rullapostaus. Kiitos Heli! KLIK
Tässä muutamia tarvikkeita, joita on hyvä hankkia rullien ja dippien valmistamista varten.

Riisipaperiarkkeja, Hoisin-kastiketta, riisiviinietikkaa, kalakastiketta, maapähkinävoita (ei kuvassa)

PERINTEINEN DIPPIKASTIKE KESÄRULLILLE kuvassa vasemmalla (kipossa on viidesosa ohjeen annoksesta)
1 valkosipulinkynsi
pätkä punaista chiliä
1/2 limen mehu
1 rkl sokeria
1 tl riisiviinietikkaa
2 rkl kalakastiketta
3 rkl kylmää vettä
2 rkl seesaminsiemeniä
MAAPÄHKINÄVOIDIPPI KESÄRULLILLE kuvassa oikealla (myös viidesosa ohjeen annoksesta kipossa)
4 rkl maapähkinävoita (Meridian Organic Crunchy tai vastaava)
2 rkl Hoisin-kastiketta
1,5 rkl sokeria
3-4 rkl kylmää vettä
Dipit valmistettiin mukaillen Hesarin Kauhaa ja rakkautta -blogin ohjeita.
Sitten itse rullien pariin. Näin me valmistimme ne.
VIETNAMILAISET KESÄRULLAT 30 kpl
30 riisipaperiarkkia
n. 20 cm pätkä kurkkua
1 suippopaprika
2 kesäsipulin vartta
2 kypsää avocadoa
2 porkkanaa
rapeaa lehtisalaattia, käytimme jääsalaattia
n. 100 g riisinuudeleita (kuivapaino)
1/2 punainen chili
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
200 g suuria katkarapuja
200 g kylmäsavulohta

Leikkaa kasvikset noin 6 cm mittaisiksi paloiksi.

Sulata pakastetut katkaravut huuhtelemalla niitä lävikössä kylmällä vedellä. Valuta hyvin. Sekoita oliiviöljy, chili- ja valkosipulisilppu. Lisää katkaravut seokseen marinoitumaan.

Leikkaa kasvikset tulitikun kokoisiksi. Avocadon voit leikata siivuiksi ja repiä salaatin noin 3x6cm kokoisiksi paloiksi. Keitä kattilassa pari litraa vettä. Ota kattila liedeltä ja upota riisinuudelit veteen neljäksi minuutiksi. Poimi kypsät nuudelit pastakauhalla siivilään ja huuhtele niitä kylmällä vedellä, kunnes ne jäähtyvät. Valuta hyvin ja kaada lautaselle tai kulhoon. Älä kaada keitinvettä pois!

Ylläolevassa kuvassa lautasella on hyvin huomaamaton riisipaperiarkki täytteineen ennen rullaamista.
Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja käytä marinoituneet katkaravut pikaisesti pannulla mausteineen. Älä paista liikaa, ravut sitkistyvät helposti. Siirrä kulhoon tai lautaselle. Pannulla käyttäminen ei kypsien rapujen kyseessä ollen ole pakollista, mutta halusin hieman leikata chilin ja valkosipulin aromeja kuumennuksella. Leikkaa lohi noin 3x6 cm kokoisiksi siivuiksi.
Voit käyttää nuudelien keitinvettä hieman jäähtyneenä riisipaperin pehmittämiseen. Ota avuksi (mielellään muoviset) keittiöpihdit. Varaa riisipaperiarkkia hieman suurempi lautanen työskentelyalustaksi. Joissain ohjeissa suositeltu keittiöpyyhe ei ainakaan meillä toiminut. Riisipaperiarkki tarttui pellavaiseen liinaan kiinni ikävästi.
Kun kaikki raaka-aineet ovat valmiina, upota ensimmäinen riisipaperiarkki kuumaan veteen. Poimi se pihdeillä pois vedestä noin 15 sekunnin kuluttua. Levitä arkki suoraksi lautaselle. Aseta arkin päälle ensin näyttävimmät ainekset, esim. katkaravut tai avocadon siivu. Pohja tulee näkyviin, kun rulla laitetaan tarjolle.

Näin kauniin herkkiä nyyttejä saimme aikaiseksi :)



Ruokajuomina oli olutta (Husband), Fever Treen Lemonade (lapset) ja Pfaff Pinot Gris sekä Fever Treen Elderflower Tonic (minä). Niin raikas Pinot Gris kuin laadukas tonic-vesikin sopivat näihin itämaisiin makuihin todella hyvin. En osannut valita suosikkiani niistä.

Molemmat dipit sopivat hyvin kummankin täytteen kanssa, mutta täyteläinen maapähkinävoidippi ehkäpä aavistuksen paremmin kylmäsavulohitäytteen kanssa.

Ton-ihmiset voivat myös syödä näitä rullia huoletta, ovathan ne tyyppiä gluteeniton, maidoton, kananmunaton.
Tämähän on itse asiassa salaattia vähän uudessa muodossa, mikä sopii hyvin Bad Mama's kitchenin tämän vuoden teemaan: enemmän kasviksia! Onnistunut vietnamilaisrullakokeilu saa taatusti jatkoa. Täytevaihtoehdot ovat lukuisat, vain mielikuvitus on rajana, joten kyllästymisen vaaraa ei ihan heti ole. Kesärullat vaativat vain hieman sorminäppäryyttä, aikaa ja tuoreet raaka-aineet. Tämä on seurusteluruokaa parhaimmillaan.
Ihanan perusteellinen ohje! Lohi menee meilläkin seuraavan kerran täytteisiin. Kaunista alkanutta vuotta!
VastaaPoistaMoikka Heli! Hyvää alkanutta vuotta sinne Beach House Kitcheniin myös :) Huomasinpa myöhään kommenttisi...
Poista