tiistai 6. tammikuuta 2015

Step by step - vietnamilaiset kesärullat

Hauskaakin hauskempaa näpräämistä keittiössä on valmistaa vietnamilaisia riisipaperirullia. Näin totesimme Pojken Blån kanssa, kun saimme muutaman tunnin kestäneen urakan päätökseen. Pikkusiskokin osallistui valmistamalla dippisoossin rullille.

20150106_153801

Blogistania on pullollaan rullaohjeita. Helsingissä ainakin Rulla-ravintola tarjoilee näitä keveitä ja herkullisia rullia, kesärullia tai alkuperäisellä kielellä gỏi cuốn. Olen pari kertaa käynyt ravintolan oven takana, mutta väärään aikaan eli sulkemisajan jälkeen. Ravintolan tarjonta on siis vielä kokematta. Näin ollen ei ollut mitään paineita onnistumisen suhteen kotikeittiössä.
Lopullisen sysäyksen rullainnolle antoi Beach House kitchenin rullapostaus. Kiitos Heli! KLIK

Tässä muutamia tarvikkeita, joita on hyvä hankkia rullien ja dippien valmistamista varten.

20150106_163202
Riisipaperiarkkeja, Hoisin-kastiketta, riisiviinietikkaa, kalakastiketta, maapähkinävoita (ei kuvassa)

20150106_153225

PERINTEINEN DIPPIKASTIKE KESÄRULLILLE kuvassa vasemmalla (kipossa on viidesosa ohjeen annoksesta)

1 valkosipulinkynsi
pätkä punaista chiliä
1/2 limen mehu
1 rkl sokeria
1 tl riisiviinietikkaa
2 rkl kalakastiketta
3 rkl kylmää vettä
2 rkl seesaminsiemeniä

MAAPÄHKINÄVOIDIPPI KESÄRULLILLE kuvassa oikealla (myös viidesosa ohjeen annoksesta kipossa)

4 rkl maapähkinävoita (Meridian Organic Crunchy tai vastaava)
2 rkl Hoisin-kastiketta
1,5 rkl sokeria
3-4 rkl kylmää vettä

Dipit valmistettiin mukaillen Hesarin Kauhaa ja rakkautta -blogin ohjeita.

Sitten itse rullien pariin. Näin me valmistimme ne.

VIETNAMILAISET KESÄRULLAT 30 kpl

30 riisipaperiarkkia
n. 20 cm pätkä kurkkua
1 suippopaprika
2 kesäsipulin vartta
2 kypsää avocadoa
2 porkkanaa
rapeaa lehtisalaattia, käytimme jääsalaattia
n. 100 g riisinuudeleita (kuivapaino)
1/2 punainen chili
1 valkosipulinkynsi
1 rkl oliiviöljyä
200 g suuria katkarapuja
200 g kylmäsavulohta

20150106_130125

Leikkaa kasvikset noin 6 cm mittaisiksi paloiksi.

20150106_124151

Sulata pakastetut katkaravut huuhtelemalla niitä lävikössä kylmällä vedellä. Valuta hyvin. Sekoita oliiviöljy, chili- ja valkosipulisilppu. Lisää katkaravut seokseen marinoitumaan.

20150106_134257

Leikkaa kasvikset tulitikun kokoisiksi. Avocadon voit leikata siivuiksi ja repiä salaatin noin 3x6cm kokoisiksi paloiksi. Keitä kattilassa pari litraa vettä. Ota kattila liedeltä ja upota riisinuudelit veteen neljäksi minuutiksi. Poimi kypsät nuudelit pastakauhalla siivilään ja huuhtele niitä kylmällä vedellä, kunnes ne jäähtyvät. Valuta hyvin ja kaada lautaselle tai kulhoon. Älä kaada keitinvettä pois!

20150106_142242

Ylläolevassa kuvassa lautasella on hyvin huomaamaton riisipaperiarkki täytteineen ennen rullaamista.

Kuumenna paistinpannu kuumaksi ja käytä marinoituneet katkaravut pikaisesti pannulla mausteineen. Älä paista liikaa, ravut sitkistyvät helposti. Siirrä kulhoon tai lautaselle. Pannulla käyttäminen ei kypsien rapujen kyseessä ollen ole pakollista, mutta halusin hieman leikata chilin ja valkosipulin aromeja kuumennuksella. Leikkaa lohi noin 3x6 cm kokoisiksi siivuiksi.

Voit käyttää nuudelien keitinvettä hieman jäähtyneenä riisipaperin pehmittämiseen. Ota avuksi (mielellään muoviset) keittiöpihdit. Varaa riisipaperiarkkia hieman suurempi lautanen työskentelyalustaksi. Joissain ohjeissa suositeltu keittiöpyyhe ei ainakaan meillä toiminut. Riisipaperiarkki tarttui pellavaiseen liinaan kiinni ikävästi.

Kun kaikki raaka-aineet ovat valmiina, upota ensimmäinen riisipaperiarkki kuumaan veteen. Poimi se pihdeillä pois vedestä noin 15 sekunnin kuluttua. Levitä arkki suoraksi lautaselle. Aseta arkin päälle ensin näyttävimmät ainekset, esim. katkaravut tai avocadon siivu. Pohja tulee näkyviin, kun rulla laitetaan tarjolle.

20150106_153201

Näin kauniin herkkiä nyyttejä saimme aikaiseksi :)

20150106_153149

20150106_153219

20150106_153620

Ruokajuomina oli olutta (Husband), Fever Treen Lemonade (lapset) ja Pfaff Pinot Gris sekä Fever Treen Elderflower Tonic (minä). Niin raikas Pinot Gris kuin laadukas tonic-vesikin sopivat näihin itämaisiin makuihin todella hyvin. En osannut valita suosikkiani niistä.

20150106_153825

Molemmat dipit sopivat hyvin kummankin täytteen kanssa, mutta täyteläinen maapähkinävoidippi ehkäpä aavistuksen paremmin kylmäsavulohitäytteen kanssa.

VietnameseRolls

Ton-ihmiset voivat myös syödä näitä rullia huoletta, ovathan ne tyyppiä gluteeniton, maidoton, kananmunaton.

Tämähän on itse asiassa salaattia vähän uudessa muodossa, mikä sopii hyvin Bad Mama's kitchenin tämän vuoden teemaan: enemmän kasviksia! Onnistunut vietnamilaisrullakokeilu saa taatusti jatkoa. Täytevaihtoehdot ovat lukuisat, vain mielikuvitus on rajana, joten kyllästymisen vaaraa ei ihan heti ole. Kesärullat vaativat vain hieman sorminäppäryyttä, aikaa ja tuoreet raaka-aineet. Tämä on seurusteluruokaa parhaimmillaan.

2 kommenttia:

  1. Ihanan perusteellinen ohje! Lohi menee meilläkin seuraavan kerran täytteisiin. Kaunista alkanutta vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka Heli! Hyvää alkanutta vuotta sinne Beach House Kitcheniin myös :) Huomasinpa myöhään kommenttisi...

      Poista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen