lauantai 24. tammikuuta 2015

Arjen ruokavalinnoista nuoren urheilijan perheessä

Tämä kirjoittamani juttu on julkaistu Suomen Sulkapalloliiton verkkolehdessä 1/2015.

Sulkapallo1

Nuoren urheilijan hyvinvointi koostuu arkisista asioista. Tarvitaan riittävästi ravitsevaa ruokaa ja juomaa, riittävästi unta, riittävästi oikeanlaista harjoittelua ja riittävästi aikaa palautua harjoittelusta. Ei muuta, helppo homma! Saattaa kuulostaa yksinkertaiselta noin kiteytettynä. Kun kuitenkin puhutaan yläaste- tai lukioikäisestä urheilijasta, tulisi tämän olla murrosiän pahimmin ravistellessa sielunelämää ja kroppaa myös taitava ajankäyttäjä ja halukas viettämään monista ikätovereistaan poiketen melko askeettista ja kurinalaista elämää.

Artsy

Onneksi useimmilla kotona asuvilla nuorilla on taustajoukot, jotka täyttävät jääkaapin. Vielä parempi, jos ruokakaupan tarjonnasta valikoituu ostoskärryyn nuoren urheilijan kehittymistä tukevia ruokia ja juomia. Arjen valinnat ratkaisevat, sillä arkiruokailu muodostaa leijonanosan kokonaisuudesta. On syytä kuitenkin muistaa myös tietty rentous ruokavalinnoissa, sillä ruoka on muutakin kuin pelkkää ravintoa. Se on yhdessäoloa, estetiikkaa ja makunautintoja. Kun ruokavalion perusta on kunnossa, mahtuu siihen myös herkkuhetkiä.

Koska en ole koulutettu ravitsemusasiantuntija, ruokaan liittyvät kirjoitelmani perustuvat omiin havaintoihin ja muutamien asiantuntijoiden tarjonnasta poimimiini suosituksiin. Mitään erityistä ruokafilosofiaa meidän urheilevassa perheessä ei noudateta, mutta meillä valmistetaan kerralla isoja annoksia monipuolista kotiruokaa, leivotaan usein ja syödään yhdessä aina kun ehditään. Kevyttuotteita meillä ei käytetä. Keinotekoiset makeutusaineet ja arominvahventeet saavat jäädä kaupan hyllyyn. Valmisruokia käytämme silloin tällöin ja niistä valitaan ne vaihtoehdot, joiden ainesosalista on mahdollisimman lyhyt. Sen sijaan meillä käytetään runsaasti ihan peruselintarvikkeita, kuten maitoa, maitorahkaa, raejuustoa, kananmunia, pähkinöitä, juureksia, hedelmiä, marjoja, lihaa, kanaa, kalaa, pastaa, perunaa ja kokojyväleipää.

Pestokana
Punastuva kana KLIK

Olisi hienoa, jos voisi aina valmistaa ruoan itse alusta lähtien lähellä tuotetuista sesongin tuoreista raaka-aineista. Onneksi Suomen talvessa apuun tulevat pakastimeen säilötyt kotimaiset marjat ja vihreät vihannekset. Kotimaiset juurekset pelastavat monen talvisen keitto- ja pataruoan. Myös valmiiksi pilkotut kasvikset ja juurekset tekevät meillä hyvin kauppansa. Ylipäätään lisäämällä kasviksia tavallisiin kotiruokiin, saa ruoasta ravintotiheämpää. Ruoan hyvä ravintotiheys mahdollistaa riittävän suojaravinteiden, eli vitamiinien, kivennäis- ja hivenaineiden sekä proteiinin, saannin jokapäiväisestä ruoastamme. Hyvälaatuinen proteiini on erittäin merkityksellistä nuoren urheilijan ruokavaliossa, koska se on sekä suojaravintoaine että energianlähde. Siksi jokaisella aterialla, välipalat mukaan lukien, on hyvä nauttia suunnilleen oman kämmenen kokoinen proteiinimäärä. Aamiaisella se voi olla vaikkapa keitetty kananmuna, lounaalla broileria, päivällisellä lihaa tai kalaa ja iltapalalla esim. luonnonjugurttipohjainen smoothie, johon on lisätty pähkinöitä tai siemeniä.

20130817_091736
Kotimaisista marjoista valmistat ravitsevan välipalan KLIK

Haastetta kerrakseen riittää siis myös kotijoukoille. Miten valmistaa arjen pyörteissä maittavia ja ravitsevia ruokia, mielellään nopeasti, kun treeneihin olisi jo hoppu? Pitkältikin tähän tarpeeseen syntyi blogini Bad Mama's kitchen and Good News. Halusin ideapankin ja reseptisäilön kuvineen ja valmistusvaiheineen. Samalla halusin taltioida perheen nuorten sulkapalloharrastuksen hyviä hetkiä. Koska perheessämme on onnekseni monta taitavaa kokkia, olen saanut raportoida myös muiden kokkailuja. On ollut hauska huomata, että blogautuksilleni on löytynyt myös muita lukijoita, niin sulkapalloilijoita kuin ihan vieraitakin.

JunEliitti
Turnausevästä KLIK

Paljon mielenkiintoista sulkapallosta löytyy siis Sulkapallolehdestä. Verkkolehteen pääset TÄSTÄ. Sulkapalloliiton sivuilta löytyy seurojen yhteystietoja, jos haluat tutustua lajiin. Ota rohkeasti yhteyttä tai kysy neuvoja vaikka minulta kommenttiboxin kautta. Sulkapallo on huippuhieno laji kaikenikäisille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen