maanantai 12. elokuuta 2013

Koskenlaskijan kesäkurpitsakeitto

Tästä kaikki alkaa, komea kiloinen Diamant suoraan vihtiläiseltä kasvimaalta. Kiitos, Pia!
Diamant

Koskenlaskijan kesäkurpitsakeitto (riittää kahdeksalle alkukeitoksi ja kuudelle isompaan nälkään)

Ainekset:

1,2 litraa vettä tai kasvislientä
1 kg kesäkurpitsaa
pari pientä tai yksi iso sipuli
1 purjo
3 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
suolaa
pippuria
(1 tl sokeria, 1-2 tl valkoviinietikkaa)
1 pkt Valion Koskenlaskija Voimakasta

z-keitto

Leikkaa kesäkurpitsa kahtia ja viillä siemenosat irti. Laita siemenmalto uunipellille halkaistujen sipulien ja kuorittujen valkosipulien kanssa. Pirskottele päälle vähän oliiviöljyä. Laita uuniin grillivastuksen alle ja anna paahtua ruskeiksi. Ota valkosipulit ja sipulit pois aiemmin, ne palavat helposti.

Paahtamisesta tulee mukava pähkinäinen aromi keittoon. Tykkään tosi paljon kaikista paahdetuista siemenistä, joten ajattelin että tämäkin toimisi hyvin. Välttelen mahdollisuuksien mukaan lisäaineita ja varsinkin arominvahventeita. Kasvisten paahtaminen vahvistaa makua luonnollisella tavalla.

Nesteenä voi käyttää kaikenlaista kasvislientä tai vettä. Pilko kesäkurpitsa ja muut ainekset ja lisää kattilaan. Anna kiehua hissukseen 15 min. Lisää sen jälkeen uunissa paahdetut ainekset ja keitä toinen vartti. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Mausta suolalla ja pippurilla. Suolaa kannattaa lisätä tässä vaiheessa hillitysti.

valmis keitto

Suosittelen lisäämään lopuksi teelusikallisen sokeria ja maun mukaan valkoviinietikkaa tai muuta hapokasta. Melkeinpä ruoka kuin ruoka hyötyy tällaisesta 'säätämisestä', sillä raaka-aineiden maut korostuvat kun suola, hapot ja makeus ovat tasapainossa.

Kuutioi lopuksi Koskenlaskija ja lisää se keittoon. Keitä vielä muutama minuutti. Anna keiton hautua jonkin aikaa, tarkista suola ja lisää tarvittaessa. Voit silputa pinnalle yrttejä. Tarjoile paahdetun ruisleivän kanssa.

Pienen sokerilisänkin kanssa keitto on hyvin vähähiilihydraattinen, mitä tiedän rakkaan ystäväni arvostavan kovasti. Terveisiä sinne Oulun suuntaan :) Sokerin voi tietenkin jättää pois halutessaan. Laskin Fineliä apuna käyttäen, että koko kattilallisessa on 50 g hiilareita (47 g ilman sokeria), 60 g rasvaa ja 60 g proteiinia. Kaloreita koko kattilallisessa soppaa on noin 1000.

3 kommenttia:

  1. Kiitos terkuista ja erinomaisesta reseptistä :) Täytyy ehdottomasti kokeilla.

    Mukavia loppukesän päiviä sinne etelään :)

    VastaaPoista
  2. Kiitos! Hyvää viikonloppua! Kohta pitää suunnata Kalasatamaan hakemaan jälkikasvua kotiin Weekend-festareilta...

    VastaaPoista
  3. Tein juuri, kiitos ohjeesta, maistui kyllä !

    VastaaPoista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen