maanantai 29. joulukuuta 2014

Venäläinen perinneherkku kulibjaka-lohipiirakka

Joulupöytä notkui joulun herkkuja, joten perinteisen kulibjakan (tunnetaan myös koulibiaka- ja coulibiaca-nimillä) valmistus sai jäädä välipäiviin. Tämä alunperin venäläinen, mutta myös ranskalaisten arvostama lohipiirakka syntyy simppeleistä raaka-ainesta suht vähällä vaivalla. Mielestäni siihen sopii perinteistä voitaikinaa paremmin raikas rahkavoitaikina, joten päätin valmistaa taikinankin itse. Yhtä hyvin voit käyttää valmistaikinaa pakastealtaasta.

Kulibjaka3

RAHKAVOITAIKINA

200 g voita (tai voi-kasviöljyseosta)
250 g maitorahkaa
4 dl jauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta

Sekoita huoneenlämmin voi ja maitorahka hyvin toisiinsa. Lisää sooda ja leivinjauhe vehnäjauhoihin. Sekoita jauhot voi-rahkaseokseen. Ripottele hieman jauhoja taikinan päälle ja siirrä se jääkaappiin lepäämään.

KULIBJAKA 10 annosta

1 annos rahkavoitaikinaa

2 dl puuroriisiä
5 dl vettä
1 tl suolaa

Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.

700 g tuoretta lohta
suolaa
1 dl silputtua tilliä
mustapippuria
4 keitettyä kananmunaa

Paloittele lohi. Suolaa ja pippuroi se.

20141229_111411


Kauli taikina levyksi ja taita se kolmeen osaan. Kauli ja käännä muutaman kerran. Kauli sitten taikina noin 40 x 40 cm -kokoiseksi ohuehkoksi levyksi. Nosta tässä vaiheessa taikinalevy leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä keitetty riisi toiselle taikinapuoliskolle.

Kulibjaka1

Ripottele riisin päälle hieman tilliä. Lado paloiteltu lohi tasaiseksi kerrokseksi riisin päälle. Lisää vielä hieman suolaa ja loput tillit.

Kulijbjaka2

Viipaloi keitetyt munat ja lado viipaleet lohen päälle. Ripottele päälle vähän suolaa.

20141229_114942

Taita sitten taikina täytteen yli ja kiinnitä reunat toisiinsa painelemalla haarukalla reilusti taikinareunoihin viillot. Leikkaa taikinaan saksilla pienet viillot höyryaukoiksi. Voitele lohipiiras kevyesti vatkatulla kananmunalla.

20141229_115905

Paista kulibjakaa noin 30 minuuttia 200-asteisessa uunissa.

Tarjoile kulibjaka lämpimänä ja halutessasi vielä voisulan kera. Minun mielestäni se ei kaipaa mitään lisukkeita. Toki lasillinen raikasta ja rapsakkaa valkoviiniä sopii aina kyytipojaksi.

20141229_172509

Kulibjaka sopii moneen juhlapöytään ja vaikka yöpalaksi uuden vuoden valvojaisiin. Sen voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja vain lämmittää uunissa puolisen tuntia 125 asteessa folion alla ennen tarjoilua.

4 kommenttia:

  1. Ihanasti suussa sulavaa. Tosi hyvää! Kiitos! Korvasin yhden desin vehjäjauhoista grahamjauhoilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei Betu! Kiva kuulla. Hyvä idea korvata osa jauhoista grahamilla. Mukavaa sunnuntaita!

      Poista
  2. Opetin kulibjakan teon venäläiselle naapurille :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohhoh! Sepäs mainiota :) Käytitkö siis tätä ohjetta?
      Mukavaa joulunalusaikaa!

      Poista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen