sunnuntai 25. elokuuta 2013

Kräftskiva - kräftis - rapujuhlat

Saimme kutsun rapujuhliin Tukholmaan. Riemumielin noudatimme kutsua, kuten olivat tehneet 75 muutakin vierasta.

Kräftis13

Tervetuloa!

Kräftis13

Isäntäväki oli varannut kokonaiset 40 kiloa Mälarenin rapuja juhlaväelle.

Kräftis13

Suurin ero suomalaisten ja ruotsalaisten rapujuhlien välillä on muu ruokatarjoilu. Siinä missä suomalaisissa rapujuhlissa syödään rapujen lisäksi tuhti pihvi tai perinteinen pekoni-kantarellimuhennos riisin kera, tarjoilee ruotsalainen maukasta Västerbottenpajta, joka usein on koristeltu muikunmädillä. Suomessa ladotaan ravunliha paahtoleivän päälle. Ruotsissa taasen kiertää pöydässä korillinen patonkia ja näkkileipää sekä tarjottimen täydeltä siivutettua Västerbotten-juustoa.

Kräftis13

Rapujuhlien etikettiin kuuluu se, että rapuvatia ojennetaan ensin pöytänaapurille. Hän tarjoilee myöhemmin sinulle. Valikoijia katsotaan pahalla silmällä, sillä kaikille pitäisi osua suunnilleen yhtä paljon niin pienempiä yksilöitä kuin niitä haluttuja meheväpyrstöisiä tyttörapujakin.

Kräftis13

Huikea bändi Keen Hue lopetteli, lyhdyt sammutettiin, tanssijalat halusivat jo huilata. Kiitos, tack, tulemme aina mieluusti uudelleen!

Tässä vielä päivän frivillig svenska ja Västerbottenpajn ohje Allt om mat -lehdestä:

Pajdeg:
3 dl vetemjöl
0,5 tsk salt
125 g smör
1 st ägg

Fyllning:
3 st ägg
300 g riven västerbottensost
2,5 dl mellangrädde
1 dl mjölk
lite salt och svartpeppar

1. Pajdegen: Blanda vetemjöl, salt och smör, finfördela.
2. Tillsätt ägget och blanda snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en pajform som är 24 centimeter i diameter.
3. Låt vila i kylen cirka en halvtimme.
4. Nagga degbotten med en gaffel och förgrädda pajskalet i 200 grader i 10–15 minuter.
5. Fyllningen:Vispa ihop ägg, mjölk och grädde, tillsätt sedan den rivna osten. Smaksätt med salt och peppar.
6. Häll fyllningen I pajskalet och grädda 25–30 minuter i nedre delen av ugnen. Pajen är klar när fyllningen har “stannat” och pajen har fått fin färg.
7. Servera pajen ljummen.

1 kommentti:

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen