Elämme jälleen ihanien keväisten juhlien aikaa. Meillä juhlakausi alkaa vapusta ja jatkuu synttäreiden kautta koulun päättäjäisiin. Syntymäpäiväkakuksi valmistui tällä kertaa oikein perinteinen juustokakku aidolla vaniljalla maustettuna.
VANILJAINEN JUUSTOKAKKU 12 annosta
Pohjataikina:
100 g voita
1 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl grahamjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Täyte:
300 g maustamatonta tuorejuustoa (käytin Philadelphiaa)
250 g maitorahkaa (Käytin Valion pehmeää pinkissä purkissa)
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
puolikas vaniljatanko (tai 3 tl vaniljasokeria)
1 rkl Maizenaa
2 rkl sitruunamehua
Ota kaikki ainekset esille. Jääkaappituotteiden on hyvä antaa lämmetä hieman ennen leipomista. Voitele irtopohjavuoan reunat voilla. Vuoraa vuoan pohja leivinpaperilla.
Vaahdota sähkövatkaimella voi ja sokeri. Voin voi lämmittää mikrossa noin 10-15 sekunnin ajan, jos se on liian jähmeää. Lisää voi-sokeriseokseen lusikallinen jauhoja ja kananmuna. Jauhoripaus estää massaa juoksettumasta. Vatkaa hyvin. Sekoita leivinjauhe jauhoihin, lisää ne kulhoon ja kääntele taikina tasaiseksi. Taputtele taikina vuokaan, myös reunoille. Varaa tätä varten hieman jauhoja. Työ onnistuu helpommin jauhoisilla käsillä.
Valmista täyte sekoittamalla kaikki ainekset. Halkaise vaniljatangon puolikas pitkittäissuunnassa ja rapsuta veitsellä kaikki siemenet talteen. Lisää ne täytteeseen. Tyhjä vaniljatanko kannattaa säästää. Sen voi laittaa vaikka sokeripurkkiin antamaan sokeriin vaniljan aromia tai heittää kiisselikattilaan maustamaan mehukeitto herkulliseksi. Kaada täyte taikinan päälle ja paista kakkua noin tunti 175 asteessa. Kun juustotäyte kohoaa ja alkaa ruskistua reunoilta, kakku alkaa olla valmis. Täyte painuu hieman uunista ottamisen jälkeen, mutta älä huoli. Se vain tiivistyy mehevän herkulliseksi.
Voit koristella jäähtyneen kakun marjoilla tai hedelmäsiivuilla. Me käytimme viime kesänä pakastettuja mustaherukkaterttuja ja herukan lehtiä. Ne säilyvät mainiosti pakastimessa ja ovat aivan tuoreen oloisia kakun päällä. Myös vadelma- tai mansikkamelba sopii juustokakun kaveriksi mitä mainioimmin.
Huomaatko, miten kauniisti aito vanilja täplittää kakun pintaa? |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!
Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen