maanantai 19. tammikuuta 2015

Ruokakuvaamisen vaikeudesta - katso ja hämmästy

Valo on vähissä ja välillä suorastaan kateissa näin talvella. Amatööribloggari on usein myös amatöörikuvaaja. Ainakin minä olen. Kun selaan taaksepäin postauksiani, voin päivämäärään katsomatta helposti sanoa, onko kuvat otettu talvella vai kesällä. Kuvaan Samsung Galaxy Android -kameralla, joka on näppärä jokapaikan pikkuinen digikamera. Sen sisäänrakennettu wifi mahdollistaa kuvien jakamisen aina kun vain yhteys on saatavilla. Suurin osa blogissa pyörivistä Instagram-kuvista on otettu Samsungillani.

Kotikeittiöolosuhteissa luonnollisen valon aikaansaaminen talvella on vaikeaa, jollei melkein mahdotonta. Tein viime viikonloppuna hieman kokeiluja eri valo-olosuhteissa. Tässä makupaloja kokeilustani. Kaikki kuvat on otettu kameran automaattiasetuksella ilman salamaa. Kollaasit on tehty PicMonkeyllä.

Valo1
Vasen kuva otettu keittiön kivitasolla valaisimena liesituulettimen alaspäin suuntautuvat halogeenit. Oikeanpuoleinen kuva otettu ulkona aamukymmeneltä taustana lumihanki.

Valo2
Vasemmanpuoleinen kuva on otettu ikkunan edessä aamukymmeneltä (huomaa lusikasta heijastuva kamera :)) ja oikeanpuoleinen kuva liesituulettimen halogeeneillä valaistuna.

Valo3
Vasen kuva keittiön työpöydän loisteputkien valossa, joista ikävä heijastuma mustaan tarjottimeen. Oikeanpuoleinen kuva ulkona lumihangessa.

Valo5
Vasemmalla vaniljasoossi granaattiomenan siemenillä koristeltuna sinisen hetken värittämänä iltapäivällä lumihanki taustanaan. Oikealla samainen soossi loisteputken valossa.

Valo4
Vasemmalla jälleen talvi-iltapäivän sininen hetki ja oikealla sama hetki, mutta nyt lähikuvana. Sinisyys on hiipunut ja kuva valkaistunut. Etäisyyskin siis vaikuttaa valoon merkittävästi.

Uusi bannerikuva rakentui samalla kertaa ja sehän on talviseen hämyyn sopiva hämäränhyssy kuva. Vai voisiko sitä kuvata sanalla tunnelmallinen? Pidän kuvasta joka tapauksessa kovasti. Ruokasommitelmien teko ja kuvaaminen on lempipuuhaani kirjoittamisen lisäksi. Kuvassa on gluteeniton mantelipancake ja paksua vaniljasoossia passiohedelmän ja granaattiomenan siemenillä sekä itsetehdyllä kesäkurpitsahillolla. Julkaisen ohjeen hieman myöhemmin.

20150118_145349

Mitäpä tästä kaikesta voisi oppia? Ehkä ainakin sen, että saman postauksen kuvien tulisi olla "samaa sarjaa" valaistuksen kannalta.

Sinä bloggari tai valokuvauksen harrastaja/ammattilainen! Kerrothan oman mielipiteesi aiheesta ja parhaat kuvausvinkkisi kommenttiboxiin.

9 kommenttia:

 1. Jotkut suositut ruokabloggarit sanovat, että on parempi olla kuvaamatta kuin käyttää salamaa. Kameroiden omilla salamilla tulee "raakoja" kuvia, mutta irtosalamalla voi heijastaa valon esim. katon tai seinän kautta. Meillä kokataan paljon iltaisin eikä kerrostalosta viitsi kesälläkään lähteä ulos kuvaamaan, joten lähes kaikki ruokakuvani on otettu salamalla, kamerana vuosia vanha Nikon D700. Jalustalla kuvatessa annoskuvissa voisi käyttää pidempää valotusaikaa mutta sitä on hankala käyttää toimintakuvissa. Tykkään kuvata ja kokata mutta en jaksa tuunata kuvausympäristöä, joten en ole jalustakuvaukseen ruokakuvissa ryhtynyt, luontokuvissa sitä tulee joskus käytettyä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyypä kokeilla tuota pidempää valotusaikaa, vaikka jalustaa en omistakaan :). Mun kamerassa on kaikenlaisia esiasetettuja ohjelmia, mutta tähän saakka olen käyttänyt ihan perusasetusta.

   Poista
 2. Hei! Talvella kuvaaminen on kyllä vähän epätoivoista välillä. Eilen katselin kesällä ottamiani ruokakuvia ja ne ovat ihan eri sarjaa.
  Viime aikojen hoksaamiseni on, että jos käyttää kuvissa mustaa taustaa, niin päinvastoin kuin luulisi, kerää kohde paremmin valoa ja väriä itseensä. Aikoja sitten ostin halvalla alennuksesta kirkasvalolaitteen. Sen valo on sopivan valkoista ja kuvaaminen onnistuu edes välttävästi, vaikkei kesän olosuhteita millään korvaakaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei hyvä idea tuo kirkasvalolamppu!

   Huomasin myös, että kuvissa näkyvä musta tarjotin tuo kivaa kontrastia annoskuviin.

   Poista
 3. Todellakin haastavat 8-9 kk vuodesta riittävän valon kannalta! Olen alkanut uskomaan ammattilaisia siinä, että parhaiten kuva onnistuu luonnonvalossa. Olenkin laittanut tuonne meidän yläkerran lasitetulle terassille, jonne valoa tulee eniten, pienen kuvauspöydän. Siinä sitten on kiire, kun valmis annos pitää kuskata sinne ja samalla pukea vaatteet päälle, jotta tarkenee kuvata...; ) Hullun hommaa, ajattelen joskus, mutta sitten on tyytyväinen olo, jos kuva onnistuu ja itse annoskin herkullinen...; ) Sääennusteita ja -tutkaa seuraan aika tarkkaan, jotta osaa suunnitella kuvaussessiot lauantaille ja sunnuntaille, joskus on minuuteista kiinni, että on tarpeeksi valoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Todellakin välillä hullun hommaa :) , mutta niin kivaa! Ja kylläpä olet onnistunutkin saamaan herkullisia kuvia aikaiseksi.

   Välillä aina pohdin paremman kameran hankkimista, mutta pieni Samsungini on niin kätevä, etten ihan hetkeen taida luopua siitä...

   Poista
 4. Toivotonta sisällä kuvaaminen tähän aikaan vuodesta on :( Kerran viikossa saattaa onnistua ulkona. Kuvankäsittelyssä voi yrittää vähän pelastaa, mutta mun taidoilla ei gimpilläkään ihmeisiin pysty. Jos ois vara laittaa paljon euroja valovoimaiseen putkeen ja tilaa pitää kotistudiota aina nurkassa, tilanne olis vähän toinen. Näillä mennään, mitä on käytössä.

  Mä en jää ottamaan uusintaotoksia. Minä syön ruokani lämpimänä kuvien kustannuksella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ansku! Olen samoilla linjoilla kanssasi. Kuuma ruoka, parempi mieli :)

   Kyselin vinkkejä Rajala Pro Shopin Facebookissa asiasta ja linkkasivat mainioon blogipostaukseensa ruokakuvaamisesta: http://www.rajalablogi.fi/kuvakulmia/2014/02/16/ruuan-kuvaaminen-osa-1/

   Oikein nauratti, kun postausta kommentoinut eläköitynyt ammattivalokuvaaja oli tuohtunut siitä, että Rajalan väki antaa meille amatööreille neuvoja ja sitten me viedään valokuvaajilta leipä...

   Poista
 5. Tosi tarkkoja kuvia tulee tuolla puhelinkamerallasi. Minulla on vähän huono puhelinkamera,vaikka kyllä sillä valon ollessa optimaalinen saa otettua tosi hyviäkin kuvia.

  VastaaPoista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen