lauantai 27. heinäkuuta 2013

Terveellinen välipala

Napsitko sinäkin välipaloja? Et ole yksin, vaan tuorein tutkimustieto kertoo, että suomalaiset saavat jo 40 % energiastaan välipaloista. Minulla oli tilaisuus viettää mennyt viikko terveellisiin elämäntapoihin ja hyvään ravitsemukseen vihkiytyneiden ihmisten parissa. Ravitsemusterapeutti Outi kertoili luennollaan 2011 tehdyn tutkimuksen tuloksista, jotka on hiljattain julkaistu.

Olen ollut pitkään kiinnostunut ravitsemuksen vaikutuksesta hyvinvointiin. Viime vuosina asia on noussut vielä tärkeämmäksi, ei vähiten siksi että perheen urheilevat nuoret tarvitsevat polttoaineekseen hyvälaatuista ruokaa.

Itse kannatan välipalojen syömistä. Niitä järkevästi nauttien ihmisen vireystaso pysyy hyvänä koko päivän. Se, miten välipalat arjessa koostetaan on avainkysymys. Näin ollen, Bad Maman keittiössä on jatkuva ideointi käynnissä nimenomaan uusien järkevien ja hyvänmakuisten välipalojen kehittämiseksi.

Jokaisella aterialla on mielestäni hyvä nauttia hiilihydraatteja, proteiinia, rasvaa ja kuituja sopivassa suhteessa. Tämän pitää päteä myös välipaloihin. Välipalojen huono maine johtuukin pitkälti niiden sisältämän rasvan laadusta ja määrästä sekä sokerin määrästä.

Tänään Bad Mama's Kitchen valmisti seuraavanlaisen välipalaherkun.

Välipalarahka kahdelle pikkunälkään tai yhdelle urheilijalle

1/2 prk maitorahkaa (Valio, pehmeä täyteläinen maitorahka rasvaa 2,3 %)
3 rkl raejuustoa (Valio, 2 % rasvaa)
2 tl maapähkinävoita (Meridian organic crunchy)
1 rkl omenasosetta (Euroshopper Omenasose, jos oman puutarhan soseet on jo syöty :)
1/2 banaani (luomu)

Pilko banaani kuutioiksi ja sekoita kaikki ainekset.

Rahka

Rahka

Yllämainittuja aineksia käyttäen koko annoksen ravintosisältö on suunnilleen seuraavanlainen:

Energiasisältö 320 kcal
Hiilihydraatteja 21 grammaa
Proteiinia 22 grammaa
Rasvaa 13 grammaa
Kuituja 3 grammaa

Suurin osa rasvasta tulee maapähkinävoista, jossa rasvan laatu on hyvä. Käyttämäni Meridianin luomupähkinävoi sisältää ainoastaan maapähkinöitä ja suolaa. Jos haluaa vähentää maitorasvaa, voi käyttää vielä vähärasvaisempia tuotteita. Tuo Valion pinkki rahka on suuri suosikkini, sillä se on todella pehmeää ja täyteläistä kuten purkin kyljessäkin luvataan. Kuidun määrän voi helposti tuplata lisäämällä esim. 100 g mustikoita annokseen. Annosta voi myös maustaa mielensä mukaan. Esim. ripaus kanelia sopisi hyvin. Halusin kuitenkin nyt nimenomaan pähkinältä maistuvan annoksen. Hyvää oli, tätä teen toistekin!


4 kommenttia:

 1. Mistä olet muuten ostanut tuota maapähkinävoita? Tämä voisi olla sellainen välipala, josta Attekin tykkäisi :)

  VastaaPoista
 2. Ostin tuota Turussa ollessani Skanssin Punnitse ja Säästä -puodista. Oli mun eka visiitti kyseisen ketjun kauppaan. Siellä oli kaikkea muutakin kivaaluomua. Ostin taannoin Urtekramin luomumaapähkinävoita, mutta tuo Meridianin on kyllä enemmän mun makuuni.

  Ihanaa helteistä viikonloppua! Toivottavasti teilläkin päin aurinko paistaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläpäin ei taida olla yhtään Punnitse ja Säästä-puotia, mutta täytyy yrittää löytää jostain joku sokeriton vaihtoehto.

   Ja hellettä on riittänyt täälläkin. Eteläpuolen seinäpaneeleita kun eilen laitettiin paikalleen, niin mittari näytti 40 astetta... hyvin tarkeni ;)

   Mukavaa sunnuntaita teille :)

   Poista
  2. Mulla on hyviä uutisia sulle. Punnitse ja Säästä löytyy Oulusta osoitteesta Kauppurienkatu 8.

   Helle sen kun porottaa. Meillä on 60 astetta terassin nurkassa. Todellakin! Saunan lämpömittari piti hakea apuun, kun tavallisesta loppui asteikko kesken :) Siinä ei paljon huvita enää oleskella.

   Poista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen