tiistai 16. heinäkuuta 2013

Simppeli herkku - latva-artisokka

Mietin joka kerta samaa kuin tälläkin kertaa latva-artisokkaa syödessäni: MIKSI tätä tulee valmistettua niin harvoin?? Tällainen lähes itsestään valmistuva seurusteluruoka on mitä parhainta ajanvietettä ja mitä mainiointa kesäruokaa. Latva-artisokka on kesäajan fondue!

Untitled

Kuvastakin voi päätellä, että meitä oli pöydän ympärillä viisi henkeä. Yksi artisokka per syöjä riittää mainiosti. Jouduimme jälleen kaivamaan huushollin kaksi suurinta kattilaa viiden artisokan keittämistä varten. Sen verran suurikokoisia olivat.

20130711_204437

Latva-artisokat saavat kiehua kannen alla suolatussa vedessä puolisen tuntia. Voit sillä aikaa valmistaa lisukkeet. Luottolisuke artisokille on rakuunavoi, joka valmistuu hetkessä. Sulata voi, (n. 25 g/artisokka) ja sekoita siihen pari teelusikallista kuivattua rakuunaa. Voit kaataa rakuunavoin pieniin kippoihin kullekin ruokailijalle juuri ennen tarjoilua.

20130711_212416

Kun artisokat ovat valmiit, nosta yksi kullekin lautaselle ja aseta rakuunavoikippo viereen. Näin helppoa. Muut lisukkeet voit valita ruokailijoiden mieltymysten mukaan. Me pilkoimme tällä kertaa vain hieman raclette-juustoa lautasille. Palan painikkeeksi tarjottiin valkoviiniä. Latva-artisokka on haasteellinen kumppani viinille, mutta mukava makupari sille löytyi kumminkin. Toki juustokin tasoitti tietä viinille.

Miten siis edetään, kun herkkulautanen on valmis? Käydään kimppuun paljain käsin ja poistetaan ensin hieman uloimpia lehtiä. Niissä on kovin vähän syötävää. Mutta kohta jo kannattaa kokeilla. Ota sormin kiinni lehden ohuemmasta päästä, kasta rakuunavoihin se pää, josta lehti on kiinni kannassa, vie lehti suuhun noin puoleen väliin asti. Sitten vain napsauta etuhampaat yhteen ja vedä lehti hampaiden välitse pois suustasi. Kuulostaa hassulta, mutta näin se menee. Latva-artisokan malto on herkullinen ja rakenteeltaan kiinteä. Voin aromit korostavat suussa viipyilevää umamin makua.

Valmiiksi syödyille lehdille on syytä varata pöytään parikin isoa lautasta tai kulhoa, sillä biojäteastiaan kiikutettavaa syntyy paljon.

Artisokka

Sisimmät lehdet ovat hentoja ja muutaman viimeisimmän kerroksen voi irrottaa kuin kupin. Paras palkinto kaikesta näpräämisestä odottaa viimeisenä. Artisokan sydän on kiinni kannassa nukkakerroksen alla. Irrota nukka varovasti veitsellä auttaen. Leikkaa sen jälkeen sydän irti kannasta. Toivottavasti sinulla on tässä kohtaa vielä hieman rakuunavoita jäljellä, sillä sen kanssa artisokkanautinto on täydellinen.

Kerro ihmeessä, innostuitko kokeilemaan. Jos olet jo artisokkakonkari, kertoisitko vinkkejä hyvistä lisukkeista.

Mukavaa iltaa kaikille, jotka löysitte lukemaan Bad Maman tarinointia. Tuolta Bloggerin tilastoista näen, että muutama satunnainen kävijä on täällä vieraillut. Tervetuloa uudelleenkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen