sunnuntai 10. heinäkuuta 2016

Mustikkaparatiisi Sipoon saaristossa - mehevä mustikkapiirakka

Meillä on oma mustikkaparatiisi. Vain reilu puoli tuntia kotiovelta ja olemme kulkeneet autolla ja veneellä paratiisiin. Ja kyllä, olemme tosi kiitollisia lyhyestä mökkimatkasta ja saaren tarjoamista luonnon antimista. Tänään mentiin mustikkaan kolmen hengen voimin. Jo parin tunnin aherruksen jälkeen meillä oli 12 litraa sinistä kultaa pakastettavaksi. Lisäksi yksi litra varattiin kesän ensimmäiseen mustikkapiirakkaan ja sellaisenaan popsittavaksi.
Kotiin tultua teinit ryhtyivät piirakanleivontaan. Siitä tuli mehevä ja herkullinen. Tässä ohje, olkaapa hyvät.MEHEVÄ MUSTIKKAPIIRAKKA pyöreä piirakkavuoallinen


Pohja:
100 g huoneenlämpöistä voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
1 dl maitoa
2 tl leivinjauhetta
2 dl vehnäjauhoja
1,5 dl grahamjauhoja


Voitele piirasvuoka. Vatkaa kananmunat vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet ja lisää ne kananmunavaahtoon. Sulata voi ja lisää se vuorotellen maidon kanssa taikinaan. Taikina jää melko löysäksi ja se on ihan ok. Kaada taikina piirakkavuokaan. Paista pohjaa viitisen minuuttia 200 asteessa. Ota pohja uunista ja kaada noin 5 dl mustikoita pohjan päälle. Paista piirakkaa vielä 12-15 minuuttia, kunnes taikina on hieman ruskistunut pinnalta.

Ripottele hieman tuoreita mustikoita piirakan päälle. Tarjoile suussasulava ja höyryävän kuuma piirakka heti jäätelön tai vaniljakastikkeen kera. Silloin tämä herkullinen piirakka on parhaimmillaan, mutta maistuu kyllä seuraavanakin päivänä, mikäli jotakin on jäänyt jäljelle.Eri lähteistä käy ilmi, että kotimainen metsämustikka on todellinen superfood, eli erityisen terveellinen ruoka-aine.

Suomen Luonto kertoo verkkosivuillaan seuraavaa: "Siinä on paljon A-, B- ja C-vitamiineja, ruuansulatukselle tärkeitä kuituja sekä magnesiumia ja kalsiumia. Mustikat sisältävät myös antosyaaneja, kasvin solunesteessä esiintyviä väriaineita, joilla on havaittu olevan ihmiselle hyödyllisiä terveysvaikutuksia. Mustikkaa pidetään yleisesti verenpainetta alentavana marjana ja sen on sanottu parantavan näköä."

On arvioitu, että suomalaiset kotitaloudet keräävät vuosittain noin 15 miljoonaa litraa mustikoita. Siitä huolimatta suuri osa sadosta jää metsiin, joten kaupallisten toimijoiden tulosta Suomen metsiin on turha huolestua. Herkkua riittää kyllä kaikille halukkaille.

Vaikka selkä väsyy, niin mieli lepää ja vielä illallakin vilisee mustikoita silmissä. Saaristossa eivät yleensä hyttyset vaivaa ja merituulen tuivertaessa lempeästi hiuksia voi vain todeta olevansa onnekas päästessään tällaiseen ympäristöön keräämään luonnon parhaita antimia talteen talven varalle.

Päivän aikana tavattiin myös joutsenia, saareen majoittunut jänis ja kotimatkalla, Helsingin Karhusaaressa, hirvi. Luonto tulee lähelle täällä pääkaupunkiseudullakin.

1 kommentti:

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen