keskiviikko 30. joulukuuta 2015

Mandoliini soi - tuloksena herkullinen kinkkukiusaus

Joulupukki oli sujauttanut kuusen alle paketin, jossa luki "keittiöhenkilökunta - kökspersonal". Paketin sisältö paljastui mandoliiniksi. Mandoliinihan on vihannesleikkuri, joka ainakin ostosteeveessä pilkkoo, pienii ja suikaloi kaiken teräsputkesta golfpalloihin, siististi ja vaivatta :)


Uusi työväline pääsi heti välipäivinä testiin. Testiraaka-aineena toimi kinkkukiusausta varten hankitut perunat. Pieniä riitasointuja mandoliini soitteli alkuun. Mutta kun vauhtiin päästiin, suikaloi se pari kiloa pottuja kauniiksi poimullisiksi siivuiksi. Cuisipro-merkkisen mandoliinin mukana tulee tärkeä käsisuojus. Ilman sitä ei parane lähteä viipaloimaan, jos haluaa säilyttää näppinsä ehjinä. Vaihtoterien avulla saa leikattua sileää ja poimullista siivua sekä paria eri kokoista juliennea, suikaletta. Onpa laitteessa myös raastinteräkin, mutta se on vielä kokeilematta.

KINKKUKIUSAUS JOULUKINKUSTA 10-12 annosta

2 kg jauhoisia perunoita
2 dl kuohukermaa
3 dl täysmaitoa
400 g joulu- tai muuta kinkkua kuutioina
100 g sinihomejuustoa
suolaa, pippuria


Viipaloi kuoritut perunat ja lado ne kerroksittain vuokaan kinkkukuutioiden kanssa. Suolaa ja pippuroi jokainen perunakerros. Murenna myös hieman homejuustoa joka kerrokseen. Sekoita kerma ja maito ja kaada vuokaan. Paista reilu tunti 180-asteisessa uunissa. Voit alkuun laittaa paistoksen päälle foliota, jotta päällimmäiset perunat eivät kuivu. Poista folio noin 20 minuuttia ennen kuin kiusaus on valmis. Näin saat kauniin paistopinnan.

Turhake vai ei tuo mandoliini, sen näyttää aika. Kinkkukiusauksesta tuli erinomaisen hyvää ja poimulliset perunasiivut näyttävät hienoilta. Minkälaisia mandoliinikokemuksia sinulla on? Olisi mukava kuulla.

Pikkupakkanen piristää vuoden viimeisiä päiviä. Kinkkukiusauksen voi laittaa uuniin ja lähteä sitten reippailemaan tunniksi. Punaposkisille ulkoilijoille maistuu varmasti muheva kiusaus vaikkapa puolukkahillon ja salaatin kera.

2 kommenttia:

 1. Mandoliini on tosi kätevä apuri keittuössä. Minulla oli ensin vähän kalliimpi sellainen, jonka kanssa en tullut toimeen, mutta sitten löysin paljon edullisemman ja helppokäyttöisemmän version:-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulenpa, että minäkin alan tykätä siitä :) Olen jo pitkään pohtinut mandoliinin hankintaa. Onneksi pukki oli osannut lukea ajatuksiani ;) Mihin kaikkeen käytät sitä. Luulen, etten ole vielä oivaltanut kaikkia mahdollisuuksia...

   Jännä juttu tuo hinta. Tämä meidän leikkuri on suht edullinen malli. Luin Campasimpukan kokemuksia useamman satasen mandoliinista, eikä hän ollut siihen ollenkaan tyytyväinen. Kannattaa siis ilmeisesti pitäytyä näissä muutaman kympin maksavissa.

   Poista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen