sunnuntai 15. syyskuuta 2013

Aurinkoiset spelttisämpylät

Täysjyväspeltti tuo leipään ja muihin leivonnaisiin rouhean ja hieman pähkinäisen maun. Sitkoa speltissä ei ole yhtä paljon kuin vehnässä, joten leivoin sämpylöitä yhdistellen hiivaleipäjauhoja ja spelttijauhoja. Lisää rouheutta taikina sai auringonkukansiemenistä.

AURINKOISET SPELTTISÄMPYLÄT 24 kpl

Taikinajuuri:
50 g hiivaa
7 dl vettä
1 rkl siirappia
2 dl spelttijauhoja

spelttisämpylät

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää siirappi ja 2 dl spelttijauhoja. Anna seistä vedottomassa paikassa liinan alla tunnin verran.

Lisää taikinajuureen:
2 tl ruususuolaa (tai tavallista suolaa)
noin 3 dl spelttijauhoja
noin 7 dl hiivaleipäjauhoja
1 dl kylmäpuristettua (luomu)rypsiöljyä
1,5 dl auringonkukan siemeniä

spelttisämpylät

Alusta taikinaan jauhot ja muut ainekset. Älä lisää koko jauhomäärää kerralla, vaan vähitellen. Kun taikina alkaa irrota kulhon reunoista, siinä on riittävästi jauhoja. Sopivan paksu taikina on hieman kimmoisa, mutta ei liian tiukka. Nostata taikinaa, kunnes se kiipeilee kulhon reunojen yli.

spelttisämpylät

Kumoa kohonnut taikina leivinalustalle. Vaivaa siitä kaikki ilma pois ja lisää tarvittaessa hieman jauhoja, siten että taikinasta on helppo pyöräyttää sämpylöitä.

spelttisämpylät

Jaa taikina 24 osaan ja leivo sämpylöiksi. Voit voidella sämpylät kananmunalla ja ripotella päälle siemeniä. Käytin auringonkukan ja seesaminsiemeniä.

spelttisämpylät

Paista sämpylöitä 200-asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Parhaimmillaan sämpylät ovat uunituoreina ja voinokareen kera. Ne sopivat hyvin myös pakastettavaksi ja niistä saa mainiot eväsleivät mukaan töihin tai treeneihin.

2 kommenttia:

  1. Onko sulla joku annostelija, kun saat noin kauniita ja tasakokoisia sämpylöitä? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihmettelin itse samaa ja punnitsin huvikseni uudella Soehnle-vaa'allani muutaman raa'an sämpylän. Muutamalla grammalla heitti paino, mutta noin 80 grammaa on yhden sämpylän raakapaino. Kaipa sitä on jauhopeukalo niin keskellä kämmentä että tuo luonnistuu… ;)

      Vaaka löytyy postauksesta: http://badmamaskitchen.blogspot.fi/2013/07/uusi-keittiovaaka.html

      Poista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen