tiistai 30. joulukuuta 2014

Hurmaavaa hummeria uudeksi vuodeksi - lobster à l'américaine

Vapaapäivät on ihania! Kun on nukkunut myöhään, syönyt aamiaisen rauhassa ennen teinien heräämistä, lukenut aamun lehdet, kirjoittanut pyydetyn lehtijutun valmiiksi, päivittänyt Instagramin, tehnyt lumityöt, käynyt kuopuksen kanssa kävelyllä ja syönyt lounasta, on puolet päivästä vielä jäljellä. Great! Sitten ehtii vielä lukea kirjaa, kuunnella tytärten musisointia, maleksia blogistaniassa ja selailla vanhoja valokuviaan Flickrissä. Sopivasti tuli vastaan kuvia hurmaavasta hummeriruoasta, jonka Husband valmisti viime uuden vuoden aattona. Tässä teille mainio uuden vuoden resepti, jos vastaan sattuu uimaan punakuorinen suurikokoinen rapueläin.

Lobster

HURMAAVA HUMMERIATERIA À LA HUSBAND viidelle alkuruoaksi

2 keitettyä hummeria (sulata ajoissa, jos hummerit ovat pakastealtaasta)
1 iso keltasipuli
2 salottisipulia
2 valkosipulin kynttä
2 rkl tomaattipyreetä
kourallinen kirsikka- tai miniluumutomaatteja
cayennepippuria
rakuunaa
suolaa
tilliä
oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä
2 dl kalalientä
2 rkl brandyä (tai konjakkia)
50 g voita

Klassinen hummeriruoan ohje on alunperin suuresta keittiöraamatusta Larousse Gastronomiquesta. Ruokalajin nimi on lobster à l'américaine. Tässä ohjeessa on otettu hieman vapauksia joidenkin raaka-aineiden suhteen, mutta lopputuloksen muistelu nostaa veden kielelle edelleenkin.


Tämä veijari on melkoisen suuri. Vieressä oleva veitsi on suurin huushollistamme löytyvä keittiöveitsi.
Lobster

Irrota aluksi kaikki liha hummereista ja pilko ne siisteiksi paloiksi. Suolaa ja pippuroi palat.

Lobster

Lobster

Kuumenna muutama ruokalusikallinen oliiviöljyä pannulla. Kuumenna hummeripalat kuumassa öljyssä nopeasti, jotta ne saavat hieman väriä, mausta cayennepippurilla ja siirrä ne pois pannulta.

Kuullota silputtu keltasipuli pannulla, lisää vähän myöhemmin silputtu salottisipuli. Lisää sen jälkeen paloitellut tomaatit, tomaattipyree ja valkosipuli pannulle. Hauduta kymmenisen minuuttia alhaisella lämmöllä. Lisää rakuuna. Lisää pannulle valkoviini, kalaliemi ja brandy. Keitä kokoon, kunnes kastikkeesta on jäljellä noin puolet. Lisää noin ruokalusikallinen silputtua tilliä ja hummeripalat pannulle. Lisää voi kastikkeeseen. Kuumenna. Tarjoile annos joko hummerin kuorista tai lautasilta tuoreen leivän kera.

20131231_183522

Meillä tarjoilu tapahtui lautasilta, koska syöjiä oli viisi ja hummerinkuoria vain neljä. Jos hummerista löytyy mätiä, se kannattaa säästää ja suurustaa kastike sillä. Säästä kauniita hummerinpaloja annoksen koristeluun. Lisäksi hieman tilliä ja halutessasi viipale sitruunaa, ne viimeistelevät annoksen kauniisti. Samppanja sopii mainiosti tähän alkuruokaan ja tietenkin uuden vuoden aterialle muutoinkin.

20131231_183537

Hyvää vuoden toiseksi viimeistä päivää, ystävät!

2 kommenttia:

  1. Näyttää kyllä kieltämättä hurmaavalta. :) Minä en ole muistaakseni koskaan valmistanut lobsteria, pitäisiköhän tuota uskaltaa kokeilla sitäkin joku kerta.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, kiitos! Uskaltamatta on minullakin, mutta onneksi perheen toinen kokki on rohkeampi :) Hyvää uutta vuotta!

    VastaaPoista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen