sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Turskan ja tomaatin liitto - konjakilla terästetty kalapata

Muistin ottaa turskapalikat aamulla pakkasesta jääkaapin puolelle sulamaan. Kukaan ei ollut syönyt päivän aikana tomaatteja, jotka suunnittelin kalttaavani tomaattiseen kalapataan. Tämähän sujuu hienosti! Mitä siitä, ettei jääkaapista löydy yhtään tilkkaa valkoviiniä. Käytetään pataan loraus konjakkia sen sijaan. Siihenhän sopiikin cayennepippuri kaveriksi. Suunnilleen tähän tapaan sujuu ruoanlaitto yleensä. Aamusella on jokin mielikuva siitä, mitä haluan laittaa. Päivän mittaan ajatus jalostuu ja muotoutuu lopullisesti sen mukaan, mitä kaapeista sattuu löytymään.

20150408_171919

Helppo tapa kaltata tomaatit on keittää vedenkeittimen täydeltä vettä. Veden kiehuessa tee ristiviilto tomaatteihin ja aseta ne esim. paistinpannulle. Kaada kiehuva vesi tomaattien päälle. Käännä kertaalleen ympäri ja sitten poimi leikkuulaudalle. Kuoret irtoavat kuin itsestään. Poista tomaateista kannat ja pilko sen jälkeen krouveiksi paloiksi.

20150408_172401

BAD MAMAN TOMAATTINEN KALAPATA KONJAKILLA HÖYSTETTYNÄ iso kattilallinen

2 pakettia turskaa pakasteena
6 tuoretta tomaattia
1 purkki tomaattimurskaa
1 säilykepurkillinen vettä
3 valkosipulin kynttä
1 puna- tai keltasipuli
1 rkl oliiviöljyä
4 porkkanaa
1 kg perunoita
2 rkl konjakkia
cayennepippuria
1 rkl kalakastiketta (tarkista gluteenittomuus, jos joudut sitä välttelemään)
1 rkl tummaa siirappia
kala- tai kasvisfondia maun mukaan

Muista ottaa kalat pakkasesta sulamaan hyvissä ajoin.

20150408_173652

Kuutioi kohmeinen turska ja ripottele kuutioiden päälle hieman cayennepippuria ja suolaa.

Kuori porkkanat, perunat, sipuli ja valkosipulin kynnet. Pilko kaikki sopiviksia paloiksi.

Kuumenna isossa kattilassa oliiviöljy. Kuullota sipuli ja valkosipuli öljyssä. Lisää tomaattikuutiot ja -murska sekä vesi. Lisää poreilevaan tomaatti-vesiseokseen pilkotut porkkanat ja noin viiden minuutin kuluttua perunat. Lisää fondi. Anna hautua, kunnes porkkanat ja perunat ovat lähes kypsiä. Mausta konjakilla, kalakastikkeella ja tummalla siirapilla, sekä suolalla ja pippurilla. Viimeksi mainitut ovat vähän hifistelyä, joten älä panikoidu, jos kaapista ei löydy kyseisiä mausteita. Jos kuitenkin kaapistasi löytyy konjakkia, nyt ei ole aika pihistellä sen kanssa, sillä cayennepippuri ja konjakki ovat upea makupari, ainakin ruoassa :)

Lisää lopuksi turskakuutiot ja anna hautua vielä viitisen minuuttia, kunnes kalakin on kypsynyt.

Tarjoile pata aiolilla höystettynä ja hyvän leivän kanssa. Tämä on köyhän naisen versio bouillabaissesta, mutta takuuvarmasti maukas sellainen. Ohje on riittoisa, sillä annoksesta syö hyvin ainakin kahdeksan henkilöä. Tätä kannattaakin tehdä kerralla enemmän, sillä pata vain paranee seuraavalla lämmityskerralla. Hyvää ruokahalua!

20150408_184935

2 kommenttia:

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen