sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Spelttiomenapiirakka ja helppo vaniljakastike

Omat luomuomenat ovat makusilmuja hivelevä herkku. Tänä syksynä omat omenat ovat tavallista suuremmassa arvossa. Sadon pystyy melkeinpä laskemaan kahden käden sormilla. Vain pari omenapiirakkaa on saatu tehtyä. Viime syksyn mehustaminen ja hillonkeitto ovat muisto vain.

Omenan makupariksi sopii rouhea speltti. Vaniljakastike kruunaa spelttiomenapiirakan, joten tässä ohje molempiin. Jälleen mennään ilman E-koodeja :)

spelttivanilja

SPELTTIOMENAPIIRAKKA

100 g voita
1,5 dl intiaanisokeria
1 kananmuna
2,5 dl spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
5-10 omenaa niiden koosta riippuen
kanelia
vaniljaa
intiaanisokeria

spelttivanilja

Vatkaa voi (tai voi-kasviöljyseos, ohje TÄÄLTÄ) ja intiaanisokeri sähkövatkaimella. Lisää kananmuna ja ruokalusikallinen spelttijauhoja. Pieni jauhomäärä estää massan juoksettumisen.

spelttivanilja

Sekoita leivinjauhe spelttijauhoihin ja lisää käännellen kaapimella taikinaan. Painele taikina voideltuun piirakkavuokaan.

spelttivanilja

Kuori ja viipaloi omenat. Laita viipaleet kattilaan kanelin ja vaniljan kanssa. Hauduttele viitisen minuuttia hiljaisella lämmöllä.

spelttivanilja

Lado omenaviipaleet taikinan päälle haluamaasi muodostelmaan. Kaada kattilan pohjalle jäänyt herkullinen liemi omenaviipaleiden päälle. Ripottele vielä kanelia ja vaniljasokeria sekä hieman intiaanisokeria omenille. Paista 200 asteessa n. 15 minuuttia.

spelttivanilja

HELPPO VANILJAKASTIKE

4 dl kevyt- tai täysmaitoa
1 kananmuna
3 rkl sokeria
2-3 kukkuraista teelusikallista Maizenaa (riippuen siitä, miten paksun kastikkeen haluat)
2 tl vaniljasokeria

spelttivanilja

Omenapiirakan paistuessa valmista vaniljakastike. Vispaa kaikki ainekset (paitsi vaniljasokeri) sekaisin kattilassa ja keitä viitisen minuuttia koko ajan sekoittaen. Lisää vaniljasokeri. Jäähdytä kastike laittamalla kattila kylmään veteen tiskialtaaseen. Juhlan tullen voit lisätä jäähtyneeseen vaniljakastikkeeseen 1 dl vatkattua kermaa. Tarjoile omenapiirakan kera.

2 kommenttia:

  1. Älyttömän hyvä ja helppo vaniljakastikkeen resepti, kiitos! Omppupiirakkaa testaan sadon kypsyttyä. :) t. Maarit

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Maarit! Omppusadon kypsymistä odotellaan täälläkin. Kuivuus vaan tahtoo pudottaa omenat puusta ennen aikojaan.

      Poista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen