Joulupöytä notkui joulun herkkuja, joten perinteisen kulibjakan (tunnetaan myös koulibiaka- ja coulibiaca-nimillä) valmistus sai jäädä välipäiviin. Tämä alunperin venäläinen, mutta myös ranskalaisten arvostama lohipiirakka syntyy simppeleistä raaka-ainesta suht vähällä vaivalla. Mielestäni siihen sopii perinteistä voitaikinaa paremmin raikas rahkavoitaikina, joten päätin valmistaa taikinankin itse. Yhtä hyvin voit käyttää valmistaikinaa pakastealtaasta.
RAHKAVOITAIKINA
200 g voita (tai voi-kasviöljyseosta)
250 g maitorahkaa
4 dl jauhoja
1/2 tl ruokasoodaa
1/2 tl leivinjauhetta
Sekoita huoneenlämmin voi ja maitorahka hyvin toisiinsa. Lisää sooda ja leivinjauhe vehnäjauhoihin. Sekoita jauhot voi-rahkaseokseen. Ripottele hieman jauhoja taikinan päälle ja siirrä se jääkaappiin lepäämään.
KULIBJAKA 10 annosta
1 annos rahkavoitaikinaa
2 dl puuroriisiä
5 dl vettä
1 tl suolaa
Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan kypsäksi.
700 g tuoretta lohta
suolaa
1 dl silputtua tilliä
mustapippuria
4 keitettyä kananmunaa
Paloittele lohi. Suolaa ja pippuroi se.
Kauli taikina levyksi ja taita se kolmeen osaan. Kauli ja käännä muutaman kerran. Kauli sitten taikina noin 40 x 40 cm -kokoiseksi ohuehkoksi levyksi. Nosta tässä vaiheessa taikinalevy leivinpaperin päälle uunipellille. Levitä keitetty riisi toiselle taikinapuoliskolle.
Ripottele riisin päälle hieman tilliä. Lado paloiteltu lohi tasaiseksi kerrokseksi riisin päälle. Lisää vielä hieman suolaa ja loput tillit.
Viipaloi keitetyt munat ja lado viipaleet lohen päälle. Ripottele päälle vähän suolaa.
Taita sitten taikina täytteen yli ja kiinnitä reunat toisiinsa painelemalla haarukalla reilusti taikinareunoihin viillot. Leikkaa taikinaan saksilla pienet viillot höyryaukoiksi. Voitele lohipiiras kevyesti vatkatulla kananmunalla.
Paista kulibjakaa noin 30 minuuttia 200-asteisessa uunissa.
Tarjoile kulibjaka lämpimänä ja halutessasi vielä voisulan kera. Minun mielestäni se ei kaipaa mitään lisukkeita. Toki lasillinen raikasta ja rapsakkaa valkoviiniä sopii aina kyytipojaksi.
Kulibjaka sopii moneen juhlapöytään ja vaikka yöpalaksi uuden vuoden valvojaisiin. Sen voi valmistaa hyvissä ajoin etukäteen ja vain lämmittää uunissa puolisen tuntia 125 asteessa folion alla ennen tarjoilua.
Ihanasti suussa sulavaa. Tosi hyvää! Kiitos! Korvasin yhden desin vehjäjauhoista grahamjauhoilla.
VastaaPoistaHei Betu! Kiva kuulla. Hyvä idea korvata osa jauhoista grahamilla. Mukavaa sunnuntaita!
PoistaOpetin kulibjakan teon venäläiselle naapurille :)
VastaaPoistaOhhoh! Sepäs mainiota :) Käytitkö siis tätä ohjetta?
PoistaMukavaa joulunalusaikaa!