Kun mielesi tekee jotain tosi hyvää suolaista piirakkaa, kannattaa valmistaa tätä. Hieman aikaa ja vaivaahan tämä vaatii, mutta lopputulos on kaiken vaivan väärti. Yhdellä kertaa syntyy koko pellillinen vaikkapa pikkujoulujen buffet-pöytään.
PUNAJUURI-KYLMÄSAVUPOROPIIRAS
Laita ensin 5 isoa pestyä, mutta kuorimatonta punajuurta kiehumaan. Keittoaika on 1 tunti.
Taikina:
180 g voita
1 purkki Valion pinkkiä maitorahkaa (tai muuta rahkaa)
3 dl ruisjauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
Sekoita pehmeä voi ja rahka toisiinsa. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin ja vaivaa kaikki ainekset taikinaksi. Muotoile taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja laita taikina jääkaappiin lepäämään.
Täyte:
5 keitettyä punajuurta
100 g kylmäsavuporonpaistia
70 g pepperonia
1 pkt Aura-juustoa
2 salottisipulia (tai tavallista sipulia)
4 munaa
5 dl maitoa
1 tl suolaa
pippuria myllystä
rakuunaa, salviaa
(100 g juustoraastetta)
Pilko poro ja pepperoni, silppua sipuli ja murustele homejuusto. Sekoita ja mausta seos. Kuori ja paloittele punajuuret, mausta suolalla ja yrteillä. Sekoita em. ainekset keskenään.
Kauli taikina leivinpaperin päällä niin että taikinan reunat ylettyvät uunipellin reunoille asti.
Kaada täyte ja muna-maitoseos taikinan päälle. Raasta pinnalle juustoa, jos haluat. Meiltä löytyi jälleen muutama juustonkannikka jääkaapista, joista tuli hienoa lisäaromia piirakkaan.
Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.
Huomasin juuri, että jokaisessa kuvassa on läikkä, jota olen luullut tahraksi kameran näytöllä. Näköjään tahra onkin linssissä. Kokin kamerassa pitäisi olla itsestään puhdistuva linssi tai ainakin jokin varoitusääni :)
Maistuvia hetkiä poropiiraan parissa. Vihreä salaatti jonkin kirpeän kastikkeen kanssa sopii piirakan seuraksi. Kannattaa kokeilla myös makukolmikkoa poro-punajuuri-pinot noir! Mistä tulikin mieleeni, että leffailta edellä mainitulla kattauksella ja Sideways-leffa pyörimään...
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!
Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen