Olen lukuisia kertoja yrittänyt ja epäonnistunut. Ja nyt vihdoinkin onnistuin valmistamaan hyvää kaalilaatikkoa! Mitä sitten tein toisin? Varmaan montakin asiaa, mutta epäilen että onnistumisen salaisuus on riisin vaihtaminen kokonaisiin, kotimaisiin luomukaurajyviin. Olen jo aiemmin ihastunut näihin Riihipuodin myllyn kokonaisiin kauranjyviin. Niistä valmistuu samalla kertaa ihanan pehmeä ja hampaissa rouskuvan sattumainen puuro.
Jyväpussin kyljessä on kaalilaatikko-ohje, mutta otin vapauden hieman muunnella sitä.
KAURAINEN KAALILAATIKKO 3,5 litran Uunikokki-vuoallinen
1 kg kaalia
2 isoa porkkanaa
1 iso sipuli
1 rkl oliiviöljyä
1 rkl voita
700 g hyvää jauhelihaa
3,5 dl kokonaisia kaurasuurimoita
8 dl vettä
1 Fond du Chef Beef -liemihyytelö
1/2 dl siirappia
3 kananmunaa
6 dl kevytmaitoa
mustapippuria
suolaa
Ota jauheliha jääkaapista lämpenemään. Kiehauta vesi kattilassa, lisää siihen liemiaines ja kaurasuurimot. Keitä noin 10 minuuttia. Lisää kuutioidut porkkanat kattilaan ja keitä toiset 10 minuuttia.
Silppua sipuli ja kaali. Kuullota sipulia tilkassa oliiviöljyä noin 10 minuuttia. Siirrä se pois pannulta. Lisää pannulle oliiviöljyä ja voita. Paista kaalia siten, että se saa hieman ruskistunutta pintaa.
Sekoita sipuli, kaali ja kaura-porkkanaseos uunivuoassa. Mausta suolalla ja pippurilla. Valuta pari ruokalusikallista siirappia kaaliseoksen päälle.
Ruskista jauheliha kuumalla (valurauta)pannulla. Kun liha on saanut lämmetä tarpeeksi kauan huoneenlämmössä, saat siihen maukkaan paistopinnan. Kylmästä lihasta irtoaa neste paistettaessa ja siitä tulee kuivaa. Mausta liha suolalla ja pippurilla.
Lisää jauheliha muiden ainesten sekaan. Sekoita kulhossa kananmunat ja maito. Lisää munamaito vuokaan. Viimeistele vielä valuttamalla pari lusikallista siirappia vuokaan. Paista 170 asteessa noin tunti.
Pehmeäksi hautunut kaura ja kaali ovat näemmä erinomainen makupari. Mitkä ovat sinun lisukkeesi kaalilaatikon kanssa? Minusta puolukkahillo ja lasillinen rasvatonta piimää sopivat parhaiten. Husband oli aivan myyty, mutta milläköhän saisi vielä perheen teinitkin arvostamaan kaalilaatikkoa…??
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!
Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen