En muista että olisin koskaan aiemmin syönyt juustofondueta kesällä. Onhan se sellainen takkatuli-paukkupakkaskelien nautiskeluruoka. Tänä juhannuksena ilma houkutteli pysyttelemään sisätiloissa ja mieleen hiipi täyteläinen fondue. Juustofondue ei ole vaikeaa valmistaa. Jos sinulla lojuu fonduepata jossakin varaston nurkassa, kannattaa se nyt kaivaa esille. Tällä ohjeella onnistut varmasti.
JUUSTOFONDUE kuudelle
n. 900 g vahvan makuisia kovia juustoja (meillä oli emmentalia, gruyereä ja appenzelleriä)
3 dl hapokasta valkoviiniä
1 dl omenamehua
1 valkosipulin kynsi
2 rkl Kirschwasser-kirsikkaviinaa
2 tl maizenaa
Lisukkeeksi leipää, mielellään parin päivän ikäistä. Maalaisleipä ja esim. oliivileipä sopivat juustofonduen makupariksi hyvin. Gluteenittoman aterian saat, kun käytät gluteenitonta leipää tai dippaat fondueen esim pilkottuja, höyrytettyjä kasviksia ja vaikkapa tuoretta päärynää ja omenaa.
Halkaise valkosipulin kynsi ja hankaa sitä fonduepadan sisäpintaan. Valkosipuli ehkäisee kuulemma juuston pohjaan palamista. En tiedä, onko tuo totta vai ei mutta padan valkosipulikäsittely kuuluu ehdottomasti fonduen valmistusrituaaliin. Samalla kannattaa tarkistaa, että fonduehaarukoita löytyy vähintään yhtä monta kuin padan ympärille asettuu syöjiä.
Raasta juustot karkeaksi raasteeksi.
Laita juustoraaste fonduepataan. Kaada raasteen päälle viini ja omenamehu. Sekoita maizena kirsikkaviinaan ja kaada seos pataan. Sekoita kaikki ainekset hyvin toisiinsa. Laita sitten pata tulelle. Itse tapaan laittaa sen ensin kaasuhellalle, mutta kärsivällinen fonduen sekoittaja voi laittaa sen myös heti padan jalustalle pöytään ja sytyttää fonduepadan polttimon liekin. Hyvä Tuli -merkkinen polttoneste on todettu hyväksi ainakin omassa fonduekeittimessämme.
Juustofondueta sekoitellaan koko ajan tehden puukauhalla kahdeksikkoa pitkin padan pohjaa.
Kun fonduepadassa näyttää tältä, kaikki on hyvin. Hetken kuluttua juusto alkaa sulaa ja silloin täytyy jaksaa kärsivällisesti tehdä kahdeksikkoa kapustalla. Koittaa nimittäin hetki, jolloin tilanne vaikuttaa täysin toivottomalta ja juusto pakkautuu isoksi klöntiksi kauhan ympärille. Hetken kuluttua kirsikkaviina, maizena ja valkoviini tekevät kuitenkin tehtävänsä ja juusto antaa periksi. Tuloksena on kaunis, kiiltävä ja tasainen fondue.
Apukokit voivat odotellessa pilkkoa esim. maalaisleivästä reilun kokoisia kuutioita. Leivän on syytä olla ainakin edellispäiväistä. Liian tuore leipä hajoaa helposti ja jää uimaan fonduepataan. Näin voi käydä joka tapauksessa ja silloin leivän pudottaja saa lausua runonpätkän tai laulaa lurauttaa. Julmemmistakin rangaistuksista olen kuullut :)
Sveitsiläiset valmistavat juustofonduensa tähän tapaan. Jos fondueta sattuu jäämään, sen annetaan paistua kauniin ruskeaksi levyksi padan pohjalle. Rapea ja todella herkullinen "juustokeksi" murretaan paloiksi ja jaetaan koko pöytäseurueen kesken.
Fonduen kera nautittavaksi sopii hapokas valkoviini. Fondue on melko raskas ruokalaji ja sanotaankin, että valkkari poraa reiän vatsaan juuston läpi. Kivennäisveden ja omenamehun sekoitus toimii myös hyvin tässä makumaailmassa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti
Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!
Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen