perjantai 27. kesäkuuta 2014

Hillo kuin unelma - raparperia ja vaniljaa

Onkohan olemassa mitään ruokaa, johon vanilja ei sopisi? Ainakin makeaan makumaailmaan vanilja istuu mitä parhaiten ja lumoaa meitä herkkusuita tavan takaa. Alkukesän hennot raparperinvarret kun keitellään kauniin punertavaksi hilloksi, mikäpä sopisi makuparin toiseksi puoliskoksi paremmin kuin vanilja.

Raparperihillo

RAPARPERI-VANILJAHILLO monta pientä purkillista

1,2 kg raparperia pilkottuna
550 g hillosokeria
1 vaniljatanko
1/2 dl vettä


Jos olet onnekas, voit käydä poimimassa kauniin punertavat nuoret raparperinvarret omalta pihaltasi. Jos ei tätä ylellisyyttä ole käytettävissä, kannattaa vaikka työpaikalla huhuilla, olisiko kollegalla ylimääräisiä. Raparperi tuppaa olemaan varsin satoisa kasvi.

Raparperihillo

Pese ja pilko raparperit kuorineen. Kuoren kaunis punainen väri sävyttää hillon upeasti. Vanhempien raparperien kuori on paksumpi ja säikeinen, joten myöhemmin kesällä keitellään sitten vihreää hilloa kuorituista varsista. Raparperin happoisuus lisääntyy myös mitä pidemmälle satokausi kerkiää.

Raparperihillo

Kaada raparperinpalat, hillosokeri ja vesi kattilaan. Halkaise vaniljatanko ja heitä sekin kattilaan.

Raparperihillo

Hillosokeriin on lisätty pektiiniä, joka hyydyttää hillon ilman valtavan suurta sokerimäärää. Vaikka onhan sitä godista riittävästi tässäkin sokerimäärässä. Tästä annoksesta tuli kuusi purkillista hilloa, jolloin sokerin määrä purkillisessa (2,5 - 3 dl) hilloa on noin 90 g eli karkeasti arvioiden 5 g/ruokalusikallinen, siis noin kaksi sokeripalaa. Huh, menipäs tämä melkein tieteelliseksi.

Jos siis ostat/valmistat itse (OHJE TÄSTÄ) luonnonjogurttia ja lisäät annokseesi ruokalusikallisen itse tehtyä raparperihilloa, saat vain KOLMANNEKSEN valmiiden maustettujen jogurttien sokerimäärästä. Kts. jogurttivertailu TÄÄLTÄ.

Kuumenna pestyjä lasipurkkeja 100-asteisessa uunissa vartin verran. Laita kannet kattilaan ja kaada (vedenkeittimestä) kiehuvaa vettä niiden päälle. Purkkien desinfiointi on hillon säilymisen kannalta tosi tärkeää. Homeparta lempihillossa harmittaa vietävästi sitten talven pimeinä iltoina.

Keitä hilloa kymmenisen minuuttia. Raparperia ei tarvitse keittää niin pitkään että se hajoaa, vaan hillossa saa olla mukavia sattumia. Kuori mahdollinen vaahto pois hillon pinnalta. Ongi vaniljatanko hillon seasta ja rapsuta siitä veitsen lappeella kaikki aromikkaat hippuset hillon sekaan. Älä vain heitä tyhjää vaniljatankoa pois, vaan pilko se yhtä moneen palaan kuin sinulla on hillopurkkeja. Pudota jokaiseen purkkiin palanen vaniljatankoa. Purkita hillo kuumiin purkkeihin ja sulje kannet tiiviisti. Jos hyvä tuuri käy, kansi vakumoituu. Sen huomaat kanteen tulleesta kuopasta ja saatatpa kuulla pienen poksahduksenkin kun kansi vetäytyy kuopalle. Lycka till!

Raparperihillo

Sitten vain ryhdyt haaveilemaan, mihin kaikkeen raparperi-vaniljahilloa voi käyttää; jäätelön kera, täytekakun täytteeseen, raparperipiirakkaan, smoothien mausteeksi...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen