torstai 31. heinäkuuta 2014

Onni on oma pieni salaattimaa

Ihailen ihmisiä, jotka saavat viherkasvinsa kukoistamaan läpi vuoden ja jotka suitsait kasvattavat perheelleen sen seitsemän sortin chilit ja tomaatit, kurkut, kesäkurpitsat ja kaikenmaailman pavut. Itse en omista vihreää peukaloa vaikka niin haluaisinkin.

Salad

Viime kesänä takapihallamme vieraili pikkukaivuri, joka kuopi ikivanhan ja epäkäytännöllisen avolehtikompostin matkaansa. Siihen tilalle laitettiin muutama lavakaulus minun puutarhuriharjoitteluani varten. Olen varsin ylpeä siitä, että olen onnistunut jo saamaan satoakin.

Salaattipenkkiin olen tuikannut kaupan ruukkusalaattien juuria. Lisäksi olen kylvänyt pinaattia, josta on jo kerätty satoa niin salaattiin kuin pakastimeenkin. Jes! Pensaspapu aukoo vasta varovaisesti ensimmäisiä hohtavan valkoisia kukkiaan. Saapa nähdä, riittääkö kesää tarpeeksi pitkälti papujen valmistua. Porkkanaa on vain yksi rivi ja olen hämmentynyt, jos sieltä tulee yksikin porkkana. Kahdeksan mansikantainta on tuottanut huikean sadon. Ainakin puoli litraa punaposkista Polkaa on jo nyt saatu popsia ;)

Salad
Oman salaattimaan satoa

Uskollinen ruohosipuli työntää vartta oikein komeasti. Sen siirsin jo viime syksynä ruukusta lavakaulukseen. Samoin minttu suikertaa voimakkaantuoksuisia lehtiään salaattipenkin nurkassa. Oppia on tullut sen osalta, ettei raparperia kannata istuttaa salaattipenkkiin. Se valtaa kaiken alleen. Raparperi saa pian siirron etupihan uuteen perennapenkkiin, jossa on menossa samankaltainen trial&horror -kokeilukausi. Täällä otetaan vastaan valkoisten ja eri lilansävyisten perennojen pistokkaita...

Salad

Sadon suuruus ei ole pääasia. Pääasia on kappale sitä hidasta elämää, jota puutarhanhoidon opettelu tarjoaa. Kaiken kiireen ja touhotuksen keskellä on hyvä hidastaa tahtia aina välillä. Puutarhassa kuljeskelu on meditatiivinen kokemus eikä tarvitse maksaa tietoisen läsnäolon kursseista, mieli elää hetkessä aivan itsestään.

Nyt kaipaisin kuitenkin neuvoja siitä, miten ja millä keltaista kesäkurpitsaa voisi lannoittaa luonnonmukaisesti. Tuloillaan valtavien lehtien alla on ainakin viisi kesäkurpitsavauvaa ja haluaisin auttaa niitä kasvamaan. Ihmislasten ruokkiminen on paljon yksinkertaisempaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen