sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Kaikkien kesäjuhlien The Raparperipiirakka

Julkaisin eilen blogin Facebookissa (KÄY TÄÄLLÄ TYKKÄÄMÄSSÄ) pienen tiiserin raparperipiirakasta ja pyysin tykkäämään videosta, jos ohje halutaan blogiin. Tykättiinhän siitä (kiitos kaikille tykkääjille), joten tässä tulee ohje. Tämän alkukesän kesäjuhlissa saatetaan vielä tarvita toppatakkia, mutta kun aurinko suo säteitään juhlijoille, lämmittää se oikein mukavasti.

20150607_131000

Etsin viikko sitten raparperipiirakan ohjetta googlaamalla "Maailman paras raparperipiirakka". Monista herkullisista vaihtoehdoista haaviin jäi Liian hyvää -blogin Pellillinen kauratosca-raparperipiirakkaa -ohje.

Kävikin sitten niin, että viikon sisällä olen leiponut kaksi pellillistä ja Anton yhden pellillisen The Raparperipiirakkaa. Luulenpa, ettei minun tarvitse enää koskaan etsiä uutta ohjetta. Niin hyvää ja mehukasta piirakkaa tällä ohjeella syntyy. Tein alkuperäiseen ohjeeseen pari pientä muutosta. Koska tykkään rouheasta ja täyteläisestä mausta, vaihdoin osan vehnäjauhoista grahamjauhoon. Lisäsin myös kauratoscaan kanelia.

Piirakan voimin on juhlittu nyt sulkisseuran kauden päättäjäiset ja appiukon 83-vuotissynttärit, joita ei saa nimittää syntymäpäiviksi, vaan aina kesäkuun seitsemäs vietetään kesäjuhlia :)

THE RAPARPERIPIIRAKKA iso uunipellillinen

Pohja:

200 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
4 kananmunaa
2 dl maitoa
4 tl kardemummaa
4 tl leivinjauhetta
4 dl vehnäjauhoja
3 dl grahamjauhoja


Paistetun pohjan päälle:

1 litra pieneksi pilkottuja raparperipaloja (parhaiten tähän sopivat alkukesän nuoret raparperit)

Kauratosca:

150 g voita tai margariinia
3 dl hienoa sokeria
4 tl vaniljasokeria
4 tl kanelia
4 dl kaurahiutaleita

20150606_185504

Mittaa valmiiksi kaikki piirakkapohjan ainekset. Sekoita kuivat aineet keskenään. Laita leivinpaperi uunipellille ja laita uuni lämpenemään 175 asteeseen. Vatkaa voi ja sokeri hyvin sekaisin. Lisää kananmunat yksi kerrallaan ja vatkaa koko ajan. Lisää kuivat ainekset ja maito vuorotellen vatkaten sähkövatkaimen hitaimmalla nopeudella.

20150606_190408

Levitä valmis taikina uunipellille ja paista 18-20 minuuttia. Kun pohja paistuu pese ja pilko raparperit aivan ohuiksi siivuiksi.

Sitten tee näin:

OHJE JATKUU MYÖS TÄÄLLÄ!

20150606_193522

Valmista kauratosca sulattamalla voi kattilassa. Lisää muut ainekset ja kuumenna koko ajan käännellen muutama minuutti.

Kun raparperit ja kauramuru on levitetty puolivalmiin pohjan päälle, paistetaan piirakkaa vielä 25 minuuttia. Siinä ajassa raparperit kypsyvät ja kauratosca saa kauniin ruskean värin. Sitten vain nauttimaan. Jos tarjoilet piirakan myöhemmin, sen voi lämmittää uunissa uudelleen. Puolisen tuntia 70-100 astetta ja saat herkullisen höyryävän piiraan jäätelön kanssa tarjottavaksi.

20150606_200622

20150607_134742

Hyvää sunnuntai-iltaa ja hyviä kesäisiä juhlia!

1 kommentti:

  1. Mikä NAM-ohje! Kaunis pihamiljöö, lisää kuvia pihajuhlista : ) Toivottavasti pian lämpenee ilma ja pääsee kunnolla kesän makuun!

    VastaaPoista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen