tiistai 16. syyskuuta 2014

Miksei aina voi olla syyskuu?

Vaikka kesä on ollut kuinka ihana, huomaan aina elokuun päättyessä olevani syysihminen. Paahtava kuumuus on kääntynyt syyskuun kuulaudeksi. Loppukesän ja alkusyksyn sadonkorjuuaika on parasta ja välillä pahintakin aikaa omenapaljouden takia. Tänä vuonna omppuja on aikalailla sopivasti. Niistä on riittänyt kakkukokeiluihin, hilloksi ja tuoremehuksi. Kun tuossa taannoin vihjasin omenapiirakasta, huusi perhe yhteen ääneen perinteistä omenapiirakkaa. Ei saa säästellä voita, sokeria tai jauhoja ja pitää olla reilusti kanelia. Selvä se, gluteenittomat yms. kokeilut ovat ilmeisesti ylittäneet muutamien sietokyvyn. Pojken Blå lisäsi vielä varmuuden vuoksi: "Perinteiseen omenapiirakkaan ei sitten käytetä ruisjauhoja!"

Apple Pie

Tässä se siis tulee: muhkean muropohjan omaava mehukas ja kanelinen omenapiirakka.

PERINTEINEN OMENAPIIRAKKA

Pohja:

150 g voita
1,5 dl sokeria
2 kananmunaa
2 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja (Siis täysjyvävehnäjauhoja antamaan rouheutta makuun. Voi myös käyttää vain tavallisia vehnäjauhoja.)
1 tl leivinjauhetta

Täyte:

kotimaisia luomuomppuja, jos vain mahdollista
5-6 pienehköä omenaa viipaleina
sokeria
vaniljasokeria
kanelia

Vatkaa voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää 1 rkl jauhoja ja kananmunat. Pieni määrä jauhoja estää taikinaa juoksettumasta.

Apple Pie

Sekoita kuivat aineet keskenään ja kääntele muun taikinan joukkoon. Painele taikina piirakkavuokaan ja laita vuoka jääkaappiin.

Apple Pie

Pese ja kuori halutessasi omenat vaikka näin:
Apple Pie

Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Viipaloi omenat ja asettele viipaleet kauniisti piirakkapohjan päälle.

Apple Pie

Ripottele omenaviipaleiden päälle reilusti sokeria ja maun mukaan kanelia sekä vaniljasokeria. Paista piirakkaa noin 20 minuuttia tai kunnes pohja on kullanruskea ja omenat hieman pehmentyneet.

Apple Pie

Omenapiirakka on parhaimmillaan lämpimänä. Klassikkolisuke sille on paksu vaniljakastike (ohje TÄÄLTÄ) tai vaniljajäätelö.

Apple Pie

Puoli tuntia, viisi henkilöä, litra jätskiä ja perinteisestä omenapiirakasta oli vain muruset jäljellä. Ei jäänyt epäselväksi, mikä oli perheen suosikkipiirakka kaikista tämän syksyn kokeiluista :)

Apple Pie

2 kommenttia:

  1. Omenapiirakat ovat aina niin herkullisia:) Nyt kyllä alkoi tehdä mieli omppupiirasta;D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kylläpä vain! Uusia ohjeita on aina kiva kokeilla... ja sitten palata tähän perinteiseen ohjeeseen :)

      Poista

Älä epäröi! Jokainen kommentti on tervetullut!

Kiitos käynnistä - tack för besöket - thanks for visiting!
Susanna/Bad Mama's kitchen