keskiviikko 25. helmikuuta 2015

Hummingbird Bakeryn Salted Caramel Cupcakes

Niitä meidän piti leipoa. Sitten eksyimme sivuraiteille, eli After Eight -paketin äärelle. Eksymisiä sattui lisääkin. Määränpää kuitenkin saavutettiin ja lopputulokseen olivat kaikki tyytyväisiä. Tämä on siis lomaleivontaa omimmillaan, kokeilevaa, luovaa ja hauskaa! Samalla muisteltiin Lontoota ja vierailua täydellisten kuppikakkujen äärelle Hummingbird Bakeryyn, Cute Noisy Girl ja Mams, eli kuopus ja minä.

20150216_185024

Cupcake-taikina maltettiin tehdä Hummingbird Bakeryn Home Sweet Home -kirjan ohjeen mukaan seuraavasti:

SALTED CARAMEL CUPKAKES -TAIKINA 12 isoa kuppikakkua

70 g (suolatonta) voita
170 g vehnäjauhoja
250 g sokeria
50 g sokeroimatonta kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
1/2 tl suolaa
210 ml täysmaitoa
2 suurta kananmunaa

Pohdimme, miksi voin pitäisi olla suolatonta, kun taikinaan lisätään suolaa. Osaakohan joku leipomiseen enemmän perehtynyt valottaa tätä asiaa??? Joka tapauksessa käytimme tavallista suolattua voita ilman ongelmia.

Muffinssipellin koloihin laitettiin paperiset vuoat. Kaikki muut ainekset maitoa ja munia lukuunottamatta sekoitetaan sähkövatkaimella murumaiseksi. Sen jälkeen lisätään muna-maitoseos vähitellen murutaikinaan.

Valmis taikina näyttää tältä:
20150216_150225

Laita uuni lämpenemään 175 asteeseen.

Lusikoi vuokiin ensin hieman taikinaa. Me lisäsimme yllätyksen kuppikakun keskelle.

20150216_150633

Lusikoi vuoat täyteen taikinaa.

20150216_150901

Paista cupcakeja noin 25 minuuttia. Anna niiden jäähtyä kunnolla ja valmista pursote sillä aikaa.

20150216_153750

Koristepursotteen teimme erilailla paristakin syystä. Paljon voita sisältävä tahna on raskas syötävä ja siitä saa vain tylsiä koristeita, ainakin amatöörileipurin taidoilla. Me halusimme jotakin raikkaampaa ja helpommin työstettävää.

Apuun tuli Philadelphia-tuorejuusto ja Mojito Mint -makusiirappi, jota kaapista sattui löytymään.

20150216_182134

RAIKAS KUORRUTE KUPPIKAKUILLE

perjantai 20. helmikuuta 2015

Broileri pukeutuu parmaan

Parhaat ideat ovat yksinkertaisia. Eräänä maanantai-iltana haahuilin Stockan Herkussa, kun nenääni hiipi houkutteleva tuoksu. Nenä vei kohti maistiaispistettä, jossa maistatettiin parmankinkkuun kiedottua broiskua. Miten simppeliä ja maukasta!

20150204_184246

Siitähän lähti matkaan pari pakettia parmankinkkua tarjouksesta ja iso läjä kananpojan rintafileitä. Kotona levitin fileet leikkuulaudalle hieman lämpenemään ja maustoin ne hitusella suolaa ja reilulla rouhaisulla pippuria. Sen jälkeen käärin fileet ohuelti parmankinkkuun.

20150204_181820

Paistoin kääryleitä kuumalla pannulla noin 5 minuuttia kummaltakin puolelta. Valmista tuli!

20150204_181814

Kananpojan seuraksi valmistui avocadopasta, jonka valmistin näin:

AVOCADOPASTA VIELÄ KERRAN viidelle

15 rullaa tagliatellea
1/2 punainen chili
3 syöntikypsää avocadoa
1/2 limen mehu
suolaa
mustapippuria

Kuutioi avocadot ja pilko chili. Sekoita kulhossa, lisää lime ja mausta suolalla ja pippurilla. Tykkään laittaa pastaan reilusti avocadoa. Se maistuu hyvälle ja värjää pastan mukavan vihreäksi. Mielestäni tähän ruokaan sopii myös reilu suolaus, jolloin avocadon hienostunut maku korostuu.

Keitä pasta ohjeen mukaan. Säästä 1 dl keitinvettä ja lisää se avocado/chili/lime-seokseen. Sekoita avocadoseos pastaan ja tarjoile heti.

20150204_184030

Hyvää viikonloppua, ystävät! Mitä sinun viikonloppuusi kuuluu?

keskiviikko 11. helmikuuta 2015

Laadukkaampaa edullisemmin

Kesko uutisoi eilen isosti, että kysyttyään puolelta miljoonalta suomalaiselta kuluttajalta se sai tietää, että ihmiset haluavat laadukasta ruokaa edullisemmin kuin ennen. Hämmästys mahtoi olla suuri, kun tulos selvisi! Samalla Kesko kertoi valjastaneensa ammattilaiset kertomaan kansalle, kuinka valmistetaan nelihenkiselle perheelle aterioita 10 eurolla. Mahtavaa! Tosin olen monesti todennut, ettei edullinen ateria vaadi muuta kuin sen että hakee kaupasta perusraaka-aineita ja valmistaa ruoan alusta loppuun saakka itse. Nyt kun sekä S- että K-ryhmä ovat julistaneet alentaneensa elintarvikkeiden hintoja, voinee tästä lähtien kaupasta kuin kaupasta hakea ne laadukkaat perusraaka-aineet entistä edullisemmin, eikö?

Näiden pohdiskelujen myötä syntyi tänään pikainen pasta ihan vain kahdelle hengelle. Keräsin kokoon kotoa löytyneitä värikkäitä kasviksia ja lisäsin mukaan hieman ilmakuivattua kinkkua. Herkullinen yhdistelmä!

20150211_164936

PIKAINEN PASTA KAHDELLE

1 kypsä avocado
rasiallinen tuoretta pinaattia
1 iso valkosipulin kynsi
pieni pätkä punaista chiliä
1 iso tomaatti
tilkka oliiviöljyä
nokare voita
suolaa
pippuria
6 rullaa tagliatellea
6 siivua ilmakuivattua kinkkua

20150211_164429

Kuumenna öljy ja voi pannulla. Lisää pieneksi pilkotut valkosipuli ja chili pannulle. Kuullota hetki ja lisää pestyt pinaatinlehdet. Kuutioi avocado ja tomaatti. Lisää ne pannulle, kun pinaatti on kutistunut murto-osaan tuoretilavuudestaan. Suolaa ja pippuroi.

Keitä pasta ohjeen mukaan. Lisää keitetty pasta pannulle ja kääntele kasvisten kanssa.

20150211_164641

Annostele lautasille ja revi hieman ilmakuivattua kinkkua annoksen päälle. Tarjoile heti. Aikaa annosten valmistukseen kului vajaa puolituntinen ja ainesten yhteishinta pysyi varmasti siinä viiden euron hujakoilla. Näin arvioin, vaikkei ostoskuittia käsillä ollutkaan.

Proteiinipuoli jää tässä ruokalajissa hieman vajaaksi ja monestihan juuri ruoan proteiinipitoiset ainekset maksavat paljon. Tulenkin seuraamaan suurella mielenkiinnolla, miten esim. marinoimattoman lihan ja broilerin sekä tuoreen kalan hinta kehittyy.

20150211_164940

Oletko sinä jo huomannut muutoksia kauppojen hinnoittelussa ja ruoan laadussa?

lauantai 7. helmikuuta 2015

Samaan aikaan toisaalla

Viime viikonlopun suurin sulkapallopöhinä tapahtui Vantaan Energia Areenalla. Tietenkin, koska SM-kisat ovat kotimaisen sulkapallon vuoden kohokohta. Tänä vuonna pöhinä muuttui joiltain osin pöllämystykseksi. Valta vaihtui ja yhtäkkiä kaikki ei ollutkaan kuten aina ennen. Olitko sinä paikalla? Kerro ja kuvaile tunnelmia!

Malmö SJT 1.2015

Pieni joukko suomalaisia matkusti Myyrmäen sijasta Malmöhön. Alle 13-luokan liittoryhmäpelaajat Joakim&Carla&Jannica mammamafian kera ottivat siivet alleen ja lennähtivät Kööpenhaminaan perjantai-iltana kummasteltuaan Seutulassa ensin Finnairin myötämielisyyttä Bangkokista palaajia kohtaan ja sen jälkeen armottoman hidasta koneen lastaamista. Puolitoista tuntia myöhässä kone starttasi. Se siitä ihanan raukeasta illasta hotellilla. Junayhteys Kastrupista Malmön keskustaan sen sijaan on vertaansa vailla ja vuoroväli tiheä. Onneksi!

Malmö SJT 1.2015
Kofeiinia ja hiilareita tankattiin ennen lähtöä.

Turnaus oli osa Sweden Junior Touria. Meidän hallissa Malmö Badmintoncenterissä pelattiin sekä eliittikisa, johon suomalaiset osallistuivat, että alemman tason kansallinen kisa. Ruotsissa on sulkapallon harrastajia merkittävästi enemmän kuin Suomessa ja näin ollen tuossa 20 kentän hallissa mahtui pelaamaan vain alle 13- ja alle 17-vuotiaiden luokka. Samaan aikaan Lundissa pelattiin alle 15-vuotiaiden kisa. Siellä Suomen lippua piti korkealla Vicce, eli Victor Lindahl, Suomen ykköstykki alle 15-vuotiaiden luokassa.

Kisan tuloksista kerrotaan jo Suomen Sulkapalloliiton sivuilla KLIK. Siksi ajattelin kertoa vähän siitäkin, mitä kisamatkojen aikana muuten tapahtuu. Useinkin peliaikataulut ovat tiukkoja ja pelejä on varsinkin junioriluokissa paljon, kun monet pelaavat vielä kaikkia pelimuotoja. Pelien väliaikoina tankataan ja yritetään kerätä voimia seuraavaan peliin. Nämä 12-vuotiaat, joiden kanssa matkalla oltiin, ovat energisiä ja hauskoja matkaseuralaisia, joten hilpeitä tilannekuvia kertyi jälleen kameraan aimo nippu.

Me junaa odotetaan...

Malmö SJT 1.2015

Kyllä Toyota Prius Plussaan mahtuu kuski, kuusi matkustajaa ja kolmen sulkapalloilijan laukut sekä mammamafian matkatavarat.

Malmö SJT 1.2015

No tytöt, otetaanpas teistä kuva mitalien kunniaksi.
Malmö SJT 1.2015

Nyt niitä jo vähän naurattaa...
Malmö SJT 1.2015

Ja tähänhän se sitten aina menee.
Malmö SJT 1.2015

Joakim on herrasmies ja otti kuvan mammamafiasta riittävän kaukaa. Näin me näytetään ihan nuorilta ja näteiltä, eikö vain ;)

Malmö SJT 1.2015

Lämmittely on tosi tosi tärkeää.

Malmö SJT 1.2015

Tukholmalaisen Täby Badmintonföreningin valmentajana toimii Peter Axelsson, jonka sulkapallomeriitit ovat melkoiset: "Peter har 25 SM titlar, vinnare av World cup i mixed, brons vid VM i herrdubbel, Lag EM mästare två gånger. deltagit vid 3 olympiader och tillhörde världstoppen i herrdubbel i över 10 år." 25 Ruotsin mestaruutta, World Cup -voitto sekanelinpelissä, MM-pronssia miesten nelinpelissä, joukkue-euroopanmestari kaksi kertaa, osallistunut olympialaisiin kolme kertaa. Ilmankos Carla kuuntelee tarkasti, mitä Peterillä on sanottavanaan :)

Malmö SJT 1.2015

Toinen tukholmalaisseura Spårvägen Badmintonförening oli lähtenyt matkaan peräti 48 pelaajan voimin. Luku kertoo varmasti harrastajapohjan laajuudesta ja myös siitä, että kilpailemiseen ohjataan ja kannustetaan heti alkajatasolta lähtien. Ruotsin alle 13-vuotiaiden tyttöjen ykkössijaa rankinglistalla pitää juuri Spårvägeniä edustava Thyra Hultman. Thyra voitti tässä turnauksessa kaksi kultaa, tyttöjen kaksinpelissä ja sekanelinpelissä yhdessä niinikään Spårvägenin Filip Karlborgin kanssa. Thyran äiti on muuten alunperin suomalainen. Hej Mia!

Malmö SJT 1.2015
Jannica, Joakim, Thyra ja Filip

Arvatenkin isoilla seuroilla on mukana myös ammattivalmentajat. Meidän pelaajille tarjolla ollut valmennusosaaminen oli vaatimattomampaa. Mammamafia sai pariinkin otteeseen kuulla pelien tauoilla, miten "kiva" on kun vastustajilla on kaksi osaavan näköistä valmentajaa ja "meillä on vaan teiät". No hyvinhän me pärjättiin kuitenkin :)

Malmö SJT 1.2015

Yövyimme paikallisessa Mercure-hotellissa, josta on kävelymatka sulkishallille. Puolimatkan krouvista löytyi Burger King ja iso kauppakeskus, jonka H&M:stä löytyi täydennystä matkalaukkuihin. Kotiin oli näet unohtunut niin välihousut kuin hanskatkin. Vaikka Etelä-Ruotsissa oltiinkin, kylmä viima sai pukemaan useammankin kerroksen päälle ulkoiltaessa.

Malmö SJT 1.2015
Nopeet tytöt!

Finaalipäivänä saimme seuraksemme myös Victorin isineen. Viccen seurassa ei tylsää hetkeä ole, vaikkakin hän rauhoittui hetkeksi myös valmennushommiin.

Malmö SJT 1.2015

Normaalisti meno näyttää kuitenkin tältä...

Malmö SJT 1.2015

...ja tältä

Malmö SJT 1.2015

Viccekin pelasi hyvän turnauksen. Hänen tuloksiinsa TÄSTÄ.

Syödäkin pitää. Ostarin ICAsta haettiin evästä. Melkein poikkeuksetta Ruotsin sulkishalleilta saa oikein hyvää lounasta. Niin nytkin. Hallin ravintolan lounaslistalla oli mm. pasta bolognesea ja gulassia. Nam! Voileivät (macka) ja kookospallot (kokosbollar) maistuivat myös. Kisojen jälkeen suuntasimme paikalliseen Vapianoon, jonka pastat täyttivät pelaajien ja mammamafian tyhjentyneet energiavarannot. Kannustaminenkin on rankkaa puuhaa.

Malmö SJT 1.2015

Ja sitten taas vähän matkustettiin. Tässä odotellaan junaa.
Malmö SJT 1.2015

Matkasta jäi jälleen hyviä muistoja ja tunnelmia tallennettavaksi. Kiitos matkaseurasta Maria ja Bettina, sekä J&C&J. Koskas lähdetään uudelleen?